2 7 - 0 7 - 2 0 0 8
Muizen leven niet langer door resveratrol, worden wel gezonder (Cell Metab. 2008 Jul 2. [Epub ahead of print].)
Baat het niet, dan baat het wel ergens anders voor. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit de meest complete studie naar de levensverlengende effecten van het plantenstofje resveratrol die tot nu toe is verschenen. Het onderzoek komt uit de koker van Mister Resveratrol zelve: David Sinclair, de grote man achter het onderzoek naar resveratrol-achtige levensverlengers.
Cellen leven langer als je ze blootstelt aan resveratrol, ontdekte Sinclair een paar jaar geleden. Even daarna kon hij melden dat resveratrol hetzelfde doet met vetgemeste muizen.
Toen onderzoekers resveratrol gingen geven aan proefdieren en Sinclairs mooie resultaten konden bevestigen, brachten supplementenbedrijven al snel fors gedoseerde resveratrolpillen op de markt. Aanvankelijk waren die populair bij mensen die langer willen leven, maar toen onderzoekers ontdekten dat resveratrol - in proefdieren - het uithoudingsvermogen verbetert sloeg resveratrol ook aan bij duursporters. Toen uit dezelfde studies bleek dat resveratrol de testosteronspiegel verhoogt kregen ook krachtsporters interesse.
|
Affijn.
Sinclairs nieuwste onderzoek, dat binnenkort verschijnt in Cell Metabolism, is een dierstudie. De muizen waarmee de onderzoekers experimenteerden waren een jaar oud toen de proef begon. De proef was afgelopen toen alle muizen waren overleden.
De muizen kregen gewoon voer [Standard Diet Control, SD], of voer dat was opgevoerd met vet [High Calories, HC], of kregen bij wijze van Dietary Restriction om de andere dag voer [Each Other Day, EOD]. Bij het EOD-regime kregen de muizen enkele tientallen procenten minder joules binnen dan ze eigenlijk nodig hadden.
In alle groepen maakten de onderzoekers nog een andere onderverdeling. Een groep muizen kreeg alleen voer, een tweede groep kreeg door elke kilo voer honderd milligram resveratrol [Low Resveratrol, LR], een derde groep kreeg door elke kilo voer vierhonderd milligram resveratrol [Resveratrol, R].
Om een lang verhaal kort te maken: het leven verlengen deed resveratrol alleen bij de muizen die werden vetgemest. Dat zie je hieronder. De dieren in de HC-groep leefden een kwart langer door het plantenstofje.
Een ongezond dieet met een overmaat aan energie wordt door resveratrol in deze muizenstudie dus net zo gezond als een gewoon dieet. Dat zie je hieronder. De figuur geeft aan hoe lang muizen in leven blijven. Hoe meer naar rechts een curve ligt, des te langer blijven de dieren in een groep in leven.
Bij de dieren die gewoon aten, en bij de muizen die aan dietary restriction deden, werkte resveratrol dus niet levensverlengend. Maar ook bij die dieren verbeterde resveratrol de gezondheid.
In de cellen in de van spieren, het vetweefsel, de lever en het hart imiteerde resveratrol de effecten van dietary restriction, bleek uit moleculaire analyses. De cellen gingen dus functioneren alsof ze jonger waren. In het lichaam nam daardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed af, en de bloedvaten werden soepeler. Die
cardio-vasculaire effecten zorgden er waarschijnlijk voor dat de HC-muizen langer leefden.
"The major factor contributing to life span extension in the resveratrol-treated HC groups was a reduction in the number of deaths attributed to cardiopulmonary
distress", schrijven de onderzoekers.
Toen de onderzoekers na de natuurlijke dood van de muizen de sterkte van de botten van de dieren onerzochten, ontdekten ze dat die compacter waren. De botten waren dikker en, zo zie je hiernaast, sterker. Je kijkt naar de load die de botten maximaal konden hebben.
Ook de mentale gezondheid verbeterde door resveratrol. De onderzoekers lieten hun muizen op een ronddraaiende staaf lopen, en keken bij hoe lang het duurde voordat de muizen naar beneden kukelden. Hoe langer muizen het vallen kunnen uitstellen, des te beter functioneren hun hersenen en zenuwen.
In alle groepen worden de muizen behendiger als ze verouderen. Dat komt omdat ze leren van eerdere experimenten.
Resveratrol verlengt dus alleen het leven bij muizen met een vetrijk dieet met veel joules, maar maakt ook dieren in de andere groepen gezonder, concluderen de onderzoekers.
De C57BL/6NIA-muizen die ze gebruikten gaan vaak dood aan een bijzondere kanker in de witte bloedcellen. Reveratrol doet niets tegen dat type kanker. Misschien had resveratrol het leven wel verlengd als de onderzoekers hadden gekozen voor een ander type proefdier.
|
|
|