Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Langer leven     Testosteronverhogende Supplementen  Testosteron & suppletie     Levensverlengende Supplementen  Longevity & suppletie    

2 1 - 0 5 - 2 0 0 7

  MyoGenX verdubbelt concentratie testosteron dankzij Fadogia agrestris (Asian J Androl. 2005 Dec;7(4):399-404.)
Fadogia agrestis heet het plantje, waarvan anabolengoeroe Anthony Roberts een testosteronverhogend extract in zijn supplement MyoGenX heeft gestopt. Roberts ontwikkelde het product voor The Protein Factory. Het bevat behalve Fadogia agrestis ook vitamine E en zink.
De wetenschappelijke basis voor de testosteronverhogende werking van Fadogia agrestis is een dierstudie die in 2005 verscheen in de Asian Journal of Andrology. In het onderzoek geven Nigeriaanse onderzoekers
MyoGenX verdubbelt concentratie testosteron dankzij Fadogia agrestris
Fadogia-extracten op waterbasis aan mannelijke ratten. De onderzoekers kennen de struik als een libido-stimulerend middel, dat vooral in Ghana populair is.
De onderzoekers geven hun dieren vijf dagen lang elke dag 18, 50 of 100 milligram Fadogia-extract, en ontdekken dat het preparaat de dieren vaker seks laat hebben met vruchtbare wijfjes. Hoe hoger de dosering, des te beter werkt het.
Dat geldt ook voor het effect op de testosteronspiegel. Bij de bestudeerde doseringen is respectievelijk sprake van een verdubbeling, een verdrievoudiging en een verzesvoudiging van de testosteronspiegel.
Welke stoffen in het extract het effect veroorzaken weten de Nigerianen niet. Ze vermoeden dat het saponines zijn, en dat die de aanmaak van LH stimuleren. Net zoals Tribulus terrestris, schrijven ze.
Ai.
Kan gebeuren, maar toch: ai.
Een capsule MyogenX bevat 250 milligram Fadogia agrestis. The Protein Factory adviseert er drie per dag.

1 6 - 0 5 - 2 0 0 7

  Algensupplement StemEnhance stimuleert stamcellen (The Scientist 15th May 2007)
Het Californische supplementenbedrijf STEMTech HealthSciences heeft een product op de markt gezet dat het aantal stamcellen in het lichaam moet verhogen. Het supplement heet StemEnhance [Google] en bevat een extract van de
StemEnhance
blauwe alg Aphanizomenon flos-aquae.
De makers van StemEnhance schreven in 2002 een speculatief artikel in Medical Hypotheses. De strekking daarvan was dat het verschrikkelijk mooi zou zijn als er een product was die het aantal stamcellen in het lichaam kon verhogen. Die zouden uit het beenmerg kunnen komen. [Med Hypotheses. 2002 Oct;59(4):422-8.]
En het is alsof de duvel ermee speelt, want een paar maanden nadat het artikel verschijnt vragen dezelfde onderzoekers patent aan voor een product dat stamcellen uit het beenmerg stimuleert om in het lichaam te gaan circuleren. [US Patent 6,814,961]
De figuur hieronder komt uit dat patent. Hij laat zien hoe bij proefdieren de alg het aantal stamcellen in het bloed verhoogt.

Algensupplement StemEnhance stimuleert stamcellen

Volgens de makers van StemEnhance bevat de alg een nog niet bekende component die het eiwit L-Selectin saboteert. Dat eiwit houdt de stamcellen in het merg op hun plaats. Blokkeer je het, dan komen ze vrij.
De grote vraag is in de eerste plaats of het allemaal wel klopt wat STEMTech beweert. En als het klopt: wat gaan al die stamcellen doen?
Volgens STEMTech repareren ze kapotte weefsels. "Diabetics have ceased taking insulin, wheelchair-bound people with multiple sclerosis have walked, and Alzheimer's and Parkinson's patients experienced improved cognitive function", tekent The Scientist op uit de mond van Christian Drapeau, de geestelijk vader van StemEnhance.
Maar, zo vrezen de deskundigen die The Scientist raadpleegt, zouden die algencomponenten ook niet slapende kankercellen kunnen wekken?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken