Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Myostatinremmers       Aminozuren       Ongewone anabole methoden    

2 8 - 0 6 - 2 0 0 6

Myostatin voorkomt anabool effect eiwitdieet

En van de grootste raadsels in de voedingsleer-voor-bodybuilders is misschien ontraadseld. Waarom hebben legers krachtsporters baat bij een dieet met veel eiwitten, maar maken proefdieren er geen gram extra spierweefsel door aan? Het antwoord, zeggen onderzoekers van de Nippon Sport Science University, heeft alles met myostatine te maken.

De onderzoekers deden proeven met jonge, snel groeiende ratten van vier weken oud. De Japanners verdeelden ze in drie groepen. Het dieet van de ene groep bestond voor 15 procent uit eiwitten (zeg maar: een doorsnee dieet), het dieet van de andere twee bestond voor respectievelijk uit 25 en 35 procent uit eiwitten. De hoeveelheid calorien in het dieet van de drie groepen gelijk.

Zoals je zou verwachten als wetenschapper, niet als krachtsporter was de spieraanmaak in de drie groepen even groot. Toen de Japanners na drie weken in de kuitspieren van de ratten keken hoeveel myostatin daar circuleerde, wisten ze waarom de aanmaak van spierweefsel niet reageerde op de hoeveelheid eiwitten in het dieet: de aanmaak van myostatin reageerde positief op de hoeveelheid eiwit in het dieet. Hoe meer eiwit in het dieet, des te meer myostatin maakten de spieren aan.

Myostatin is een hormoon dat wordt aangemaakt door spiercellen, en dat de aanmaak van spierweefsel remt. Myostatin wordt uitgeschakeld door anabole groeifactoren. Daarom groeien dieren wel als ze insuline en groeihormoon krijgen.

Een andere factor is training. Weerstandtraining, blijkt uit humane studies, verlaagt de concentratie myostatin in de spieren. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom krachtsporters - anders dan andere sporters - wel goed op een dieet met veel eiwit reageren.

Nakazato K, Hirose T, Song H. Increased myostatin synthesis in rat gastrocnemius muscles under high-protein diet. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Apr;16(2):153-65. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken