Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Myostatinremmers  Myostatinremmers     Anabolen & Studies  Anabolen & studies       In de pijplijn     Ongewone Anabole Methoden  Ongewone anabole middelen    

0 3 - 0 2 - 2 0 0 3

Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa

Het farmaceutisch concern Wyeth werkt aan een middel dat de katabole eiwit myostatin in het lichaam neutraliseert. Muizen die het nieuwe anabool krijgen bouwen snel meer spiermassa op en worden sterker. Zonder bijwerkingen.

Myostatin is een eiwit dat spiercellen aanmaken. Zijn functie is het afremmen van de spiergroei. Schakelen onderzoekers in ratten het gen voor het myostatin uit, dan ontwikkelen ze monstrueuze spieren. Vetlagen komen niet tot ontwikkeling - misschien omdat myostatin nodig is voor de ontwikkeling van vetcellen, misschien omdat de verhoogde spiermassa zoveel joules opneemt dat er voor de vetlagen geen energie meer overblijft.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa

Rundervariant waarbij het gen voor myostatin niet meer werkt.


De onderzoekers van Wyeth zijn echter niet in gentechnologie geinteresseerd. Ze werken met antilichamen. Ze injecteren muizen eerst met hoge doses myostatin zodat hun immuunsysteem het eiwit leert herkennen als een vreemde indringer, en antilichamen gaan aanmaken. Die antilichamen neutraliseren myostatin. De onderzoekers winnen vervolgens de antilichamen en gebruiken die in verdere proeven als een anabool.

Wyeth werkt kennelijk aan een nieuwe generatie spierversterkers. De onderzoekers zeggen in hun publicatie dat ze een middel willen ontwikkelen tegen spierafbraak door ouderdom (sarcopenia), spierafbraak door kanker (cachexia) en de ziekte van Duchenne. Afgaande op hun publicatie doet het concern veel onderzoek naar myostatin.

Bedrijven publiceren zulke studies pas als patenten en octrooien zijn geregeld. Als Wyeth de onderzoekers toch toestemming heeft gegeven, dan betekent dat of (1) dat het concern niet doorgaat met de proeven en myostatinblokkers als een doodlopende weg beschouwt, of (2) het concern al veel verder is dan het artikel beschrijft.

Puntje (1) is in ieder geval niet waar. De onderzoekers melden dat hun project doorgaat, en dat ze nu de effecten van de antilichamen op de stamcellen in de spier - de satellietcellen - gaan bestuderen. Je moet dus niet vreemd opkijken als je binnenkort hoort dat de eerste myostatinblokker op de markt is gekomen. In een interview met het Duitse sportprogramma Sport 1 heeft de Keulse onderzoeker Patrick Diel nog niet zo lang geleden voorspeld dat de eerste myostatinremmer 'op z'n laatst in 2004' op de markt zou komen.

Genoeg speculatie. De feiten.

De onderzoekers werkten met een dosering van 60 milligram antlichaam per kilo lichaamsgewicht. Dat gaven ze aan normale muizen. In [deze tabel] zie je wat gegevens over de proefdieren, de duur van de toediening en de effecten op de spieren.

En van de dingen die je meteen ziet is dat JA16 - zo heet de myostatinblokker - niet alleen al na een paar weken effect sorteert, maar blijft werken. Anders dan een kuur anabole steroiden, die op een gegeven moment geen spiermassa meer aanzetten, blijft dit spul de spieraanwas stimuleren. Dat blijkt uit de tabel als je de resultaten van studie 1 vergelijkt met die van de andere studies.

De onderzoekers werkten voornamelijk met piepjonge muizen. Die zijn nog in de groei, en die reageren meestal sterker op groeibevorderaars dan volwassen dieren. Daarom is studie 6 van belang, omdat de onderzoekers daarin de groei van jonge dieren vergeleken met die van uitgegroeide exemplaren. Zoals je ziet groeiden volwassen muizen iets minder dan jonge, maar werkt de blokker ook bij hen wel degelijk.

In de figuur hieronder zie je de progressie die de muizen uit studie 1 hebben gemaakt. Om er zeker van te zijn dat het effect niet het werk was van een toegenomen concentraties antilichaam, injecteerden de onderzoekers de dieren ook met vergelijkbare antilichamen voor een andere stof. De resultaten van die groep muizen vind je onder 'control antibody'.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa


Na de vijftien weken bepaalde de onderzoekers de lichaamssamenstelling van de dieren, wogen ze hun spieren en bepaalden hoeveel van het lichaamsgewicht uit spier bestond.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa


In experimenten waarin onderzoekers het myostatin-gen van hun proefdieren hadden gesaboteerd bleek dat die dieren geen vetlagen hadden. Zo dramatisch waren de resultaten van de antilichamen niet. Hieronder zie je wat er met de spier- en vetmassa gebeurde in muizen die vier weken met de blokker werden behandeld. De spiermassa vermeerderde, de vetmassa verminderde maar een beetje.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa


Behandeling met myostatineblokkers maakte de dieren behalve groter ook sterker. Dat bleek toen de onderzoekers de muizen onderwierpen aan een grip test. De resultaten suggereren trouwens wel dat de toename in spiermassa de krachttoename overtreft.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa

In de gentechmuizen is het effect van het uitschakelen
Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa
van het myostatin-gen op de spiergroei tweeledig: de spiervezels worden dikker (hypertrofie) en krijgen meer spiervezels (hyperplasie). Toen de onderzoekers de spiervezels in muizen telden die vier weken met de antilichamen waren behandeld, zagen ze geen verschil. Het effect van myostatin komt dus volkomen op het conto van hypertrofie.

Onder de microscoop vonden de onderzoekers niks raars. De spieren zagen er volkomen normaal uit. Het streepje staat voor 100 micrometer. Links: Control. Rechts: Blokker.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa


Ook in de rest van het lichaam vonden de onderzoekers geen bijwerkingen. Dat is niet verwonderlijk, want anders dan groeibevorderaars als anabole steroiden, insuline en IGF-1 zijn alleen spiercellen - en dan vooral de snelle vezels - gevoelig voor myostatine.


Myostatinblokker JA16 vergroot de spiermassa


Dus als je straks de bodybuilders op de Olympia weer een stapje monstrueuzer zijn geworden, dan weet je welk nieuw middel er op de markt is.

Whittemore LA, Song K, Li X, Aghajanian J, Davies M, Girgenrath S, Hill JJ, Jalenak M, Kelley P, Knight A, Maylor R, O'Hara D, Pearson A, Quazi A, Ryerson S, Tan XY, Tomkinson KN, Veldman GM, Widom A, Wright JF, Wudyka S, Zhao L, Wolfman NM. Inhibition of myostatin in adult mice increases skeletal muscle mass and strength. Biochem Biophys Res Commun 2003 Jan 24;300(4):965-71. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken