Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Citrulline       Arginine       Aminozuren       NO-boosters    

2 4 - 1 1 - 2 0 1 0

  N-Carbamylglutamaat versus L-arginine (Amino Acids. 2010 Aug;39(3):831-9.)

N-Carbamylglutamaat [structuur hieronder] laat biggen meer spierweefsel aanmaken doordat het de aanmaak van arginine verhoogt, schreven we gisteren. Kun je hetzelfde effect bereiken door argininesuppletie? Ja en nee, zeggen Chinese en Amerikaanse dierwetenschappers.

N-Carbamylglutamaat versus L-arginine
Nadat de studie waarover we gisteren schreven verscheen, pikten bodybuildingboards het nieuws vrijwel onmiddellijk op. [forum.bodybuilding.com 03-05-2007] [anabolicminds.com/forum 03-05-2007] Op het forum van Anabolic Minds mengde niemand minder dan Patrick Arnold zich in het gesprek. [anabolicminds.com/forum 06-29-2007]

N-Carbamylglutamaat "is supposed to activate an enzyme responsible for arginine synthesis", post Arnold. "So this is just an arginine raiser. We already have enough arginine supplements out there. Taking a bunch of citrulline should do the same thing but cheaper."

Een Chinees-Amerikaanse dierstudie die augustus 2010 verscheen in Amino Acids geeft Arnold in ieder geval voor de helft gelijk. De onderzoekers gaven biggen een week elke dag N-carbamylglutamaat of L-arginine, en zagen dat die daardoor harder gingen groeien. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat beide aminozuren de biggen beschermden tegen diaree.


N-Carbamylglutamaat versus L-arginine


N-Carbamylglutamaat versus L-arginine


N-Carbamylglutamaat versus L-arginine


Pal hierboven zie je dat zowel de suppletie met L-arginine als met N-carbamylglutamaat de concentratie L-arginine in het bloed verhoogt. L-Arginine is een precursor van NO, een eenvoudige verbinding die vetverlies en spiergroei in de hand werkt, maar ook het immuunsysteem doeltreffender maakt. Dat laatste verklaart de afname van diaree in de biggen. Arginine wapent de immuuncellen in de darmen, en die maken korte metten met de ziektekiemen die diaree veroorzaken.

Dus N-carbamylglutamaat is inderdaad "just an arginine raiser", zoals Arnold zegt. Daar staat tegenover dat N-carbamylglutamaat wel een verdraaid effectieve arginine-booster is. In de studie is N-carbamylglutamaat effectiever dan L-arginine, terwijl de onderzoekers 7.5 keer minder van het spul gebruikten dan L-arginine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken