Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  CLA       Afslanksupplementen       Afvallen       Vetzuchtepidemie    

0 1 - 0 4 - 2 0 0 5

Na een jaar op CLA neemt de vetmassa niet meer verder af, en stopt de toename van de spiermassa

Als je een jaar lang CLA gebruikt, ontdekten Noorse onderzoekers een paar jaar geleden [Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.], dan verlies je een paar kilo vet en win je een beetje spiermassa. Als je daarna CLA blijft gebruiken stabiliseert de situatie. Het verloren vet komt niet meer terug, maar de afname van de vetmassa zet ook niet door. Dat blijkt uit nieuw Noors onderzoek.

De effecten zijn misschien mooier dan het bovenstaande doet vermoeden. De onderzochte groep zou eigenlijk ongeveer een kilo aan vet moeten winnen. Dat dat niet is gebeurd schrijven de onderzoekers in een interview met NutraIngredients.com toe aan de suppletie met CLA.

Bijwerkingen had CLA in de dosering van 3.4 gram per dag niet. Er waren effecten op de cholesterolhuishouding, maar die waren positief. CLA verhoogde ook de aanmaak van de bloedplaatjes en witte bloedcellen, en dat betekent misschien dat CLA ontstekingsreacties veroorzaakt. Sommige wetenschappers vermoeden dat mensen met aderverkalking daarom beter geen CLA kunnen gebruiken. [Link]


Na een jaar op CLA neemt de vetmassa niet meer verder af, en stopt de toename van de spiermassa


CLA-producent Cognis betaalde het onderzoek, waarvan de resultaten in de bovenstaande tabel zijn samengevat. De curve met cirkels staat voor de placebogroep, die met het vierkantje en het driehoekje staan voor CLA-groepen. Na maand nummer twaalf kregen alle proefpersonen CLA. 'Om ethische redenen'.

J Nutr. 2005 Apr;135(4):778-84.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken