Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & suppletie       Duurtraining       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

2 1 - 0 5 - 2 0 0 9

  Na training herstellen duursporters sneller door melk en cornflakes dan door sportdrank (J Int Soc Sports Nutr. 2009 May 14;6(1):11.)

De spieren en de glycogeenreserves van wielrenners, hardlopers en triathleten herstellen sneller door een maaltijd met ordinaire magere melk en cereals dan door de sportdrankjes. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Texas at Austin in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Na training herstellen duursporters sneller door melk en cornflakes dan door sportdrank
We zullen het maar meteen zeggen: de onderzoekers zijn betaald door General Mills, de fabrikant van het ontbijtproduct Wheaties. In de VS profileert Wheaties zich al sinds de jaren dertig van de 20ste eeuw als The Breakfast Of Champions.

De onderzoekers gebruikten twaalf getrainde wielrenners en triathleten als proefpersoon. Die moesten 's morgens vroeg, zonder dat ze hadden ontbeten, twee uur fietsen op 60-65 procent van het VO2max. Pal daarna dronk de helft van de proefpersonen een drankje met zo'n tachtig gram suikers. De andere helft van de sporters at twee kommen melk met Wheaties - zeg maar: cornflakes, maar dan op basis van tarwe. De tabel hieronder vergelijkt de voedingswaarde van beide 'maaltijden'.


Na training herstellen duursporters sneller door melk en cornflakes dan door sportdrank


Beide groepen consumeerden evenveel koolhydraten. De cerealgroep dronk extra water om evenveel vocht binnen te krijgen als de sportdrankgroep.

Na de maaltijd onderzochten de onderzoekers elke vijftien minuten het bloed en spierweefsel van de proefpersonen. De maaltijd met magere melk en tarwevlokken zorgde voor een hogere insulinespiegel dan het sportdrankje. Wat de glucosespiegel betreft was er bijna geen verschil tussen de twee groepen.

Ook bleek uit analyse van spiercellen uit de quadriceps van de sporters dat de aanmaak van glycogeen - de vorm waarin de spiercel glucose opslaat - hoger was in de cerealgroep. Het gen voor het enzym glycogeensynthase werkt bij de cerealgroep minder hard, waarschijnlijk omdat het door de grotere voorraad glycogeen nu eenmaal minder hard hoeft te werken.


Na training herstellen duursporters sneller door melk en cornflakes dan door sportdrank


De eiwitten in de magere melk zorgden tenslotte voor spierherstellende processen, ontdekten de onderzoekers. In de spiercellen van de cerealgroep was de activiteit van de anabole signaalmoleculen Akt en mTOR in ieder geval hoger.


Na training herstellen duursporters sneller door melk en cornflakes dan door sportdrank


De studie bewijst volgens de onderzoekers dat goedkope en gewone voedingsmiddelen als tarwevlokken en melk na inspanning de spieren beter laten herstellen dan prijzige drankjes.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken