Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leverbeschermers       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Medi-horror    

2 7 - 1 0 - 2 0 0 4

Ook nandrolone en testosteron kunnen levertumoren veroorzaken

Niet alleen de orale anabolen zoals oxymetholone en methyltestosteron, maar ook het injecteerbare nandrolone en testosteron kunnen soms, heel soms levertumoren veroorzaken. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers tijdens een studie naar het voorkomen van levertumoren bij mensen met bloedarmoede.


Ook nandrolone en testosteron kunnen levertumoren veroorzaken


Anabolen helpen tegen bloedarmoede omdat ze de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren. Als bijwerking beschadigen anabolen soms de lever en veroorzaken ze tumoren. De Amerikanen probeerden een beeld te krijgen van dat schadelijke aspect en screenden daarom de literatuur naar gevallen van anabolengebruikers die tumoren in hun lever kregen. Ze vonden er een kleine honderd.


Ook nandrolone en testosteron kunnen levertumoren veroorzaken


Bij die niet-patienten zaten vier bodybuilders. Allemaal mannen. [Tabel]

Al toen ze de gegevens op een rijtje zetten, viel het de onderzoekers op dat ze ook enkele gevallen van mensen die niet-leverbelastende injecteerbare anabolica hadden gebruikt. Het waren er maar zes, maar goed: ze waren er. [Tabel]

De onderzoekers kunnen het niet bewijzen, maar ze denken dat anabolengebruikers-die-geen-bloedarmoede hebben minder kans lopen op levertumoren dan de gebruikers met bloedarmoede.


Ook nandrolone en testosteron kunnen levertumoren veroorzaken


Toch adviseren de onderzoekers iedereen die voor langere tijd anabolen gebruikt elke twee maanden zijn leverwaarden te laten onderzoeken en elk jaar zijn lever ultrasoon in kaart te laten brengen.

Velazquez I, Alter BP. Androgens and liver tumors: Fanconi's anemia and non-Fanconi's conditions. Am J Hematol. 2004 Nov;77(3):257-67. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken