Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Breinboosters       Psychologie       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & psychologie    

3 0 - 1 1 - 2 0 0 9

  Nieuwsgierig? Dan leef je langer (Physiol Behav. 2009 Aug 4;98(1-2):205-14.)

Als je van nature nieuwsgierig bent aangelegd, en het leuk vindt om dingen uit te zoeken of iets nieuws te proberen, dan heb je een persoonlijkheidsstructuur waarmee je oud kunt worden. En als je ook nog eens weinig cortisol aanmaakt, dan is het helemaal mooi. Dat kun je afleiden uit onderzoek van biologen van Pennsylvania State University op labratten.

Nieuwsgierig? Dan leef je langer
Het stresshormoon cortisol is geen gezond hormoon. Het brengt je lichaam weliswaar in een vechtmodus, en dat kan tijdens een korte crisis verdraaid handig zijn, maar een chronische verhoogde cortisolspiegel zorgt voor meer vetafzettingen, insulineresistentie, een lui immuunsysteem en spierafbraak. Niet erg gezond. Een verhoogde cortisolspiegel verkort het leven.

Een verhoogde cortisolspiegel komt ook voor bij mensen die bang zijn voor nieuwe dingen. Neophobia, heet dat. Neofobe mensen huiveren van alles wat nieuw en vreemd is. Vreemdelingen met een architectonische voorkeur voor grote gebouwen met minaretten bijvoorbeeld, of homoseksuele politici met een kaal hoofd die op eigen kracht een politieke elite verpletteren.

Hoe hangen die twee dingen samen? Verkort neofobie ook het leven? Of leven mensen met neofobie korter omdat ze toevallig ook meer cortisol aanmaken? De onderzoekers wilden met hun dierproef in ieder geval het begin van een antwoord op die vraag formuleren. Ze lieten een groep ratten verouderen en bepaalden hun cortisolspiegel en mate van neofobie. Dat laatste gebeurde door de ratten plots toegang te geven tot een nieuwe kooi. Als ze die gingen onderzoeken, waren ze niet neofobisch [not inhibited]. Durfden ze het ding niet in, dan waren ze dat wel [inhibited]. Sommige dieren waren de ene keer neofobisch, en de andere keer niet [mixed].


Nieuwsgierig? Dan leef je langer


Dieren met veel cortisol leefden korter dan dieren met weinig cortisol. Dat zie je hieronder.


Nieuwsgierig? Dan leef je langer


Vaak gingen neofobie en een hoge cortisolspiegel samen. Maar niet altijd. Daardoor konden de onderzoekers beide eigenschappen uit elkaar halen. Zo ontstond de onderstaande figuur. Die vertelt je dat de dieren die en nieuwsgierig waren en weinig cortisol aanmaakten het langst leefden van allemaal.


Nieuwsgierig? Dan leef je langer


Maar als je en bang voor nieuwe dingen bent, en veel cortisol aanmaakt, tsja...

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken