15.05.2012

Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam

Euphoria longana
Op zoek naar een supplement of voedingsmiddel dat je geheugen beter laat werken? Probeer het eens met de lychee-achtige Euphoria longana of longan [hiernaast]. Volgens farmacologen van de Zuid-Koreaanse Kyung Hee University werken extracten op waterbasis van die vrucht net zo goed als de smartdrug piracetam.

In onze contreien is Euphoria longana onbekend, maar in Aziatische landen maakt de zoetzure vrucht deel uit van het dieet. Chinese traditionele genezers gebruiken het gedroogde fruit tegen slapeloosheid en een haperend geheugen. In een dierstudie wilden de Koreanen achterhalen of Euphoria longana inderdaad het geheugen beter laat werken.

De onderzoekers gaven muizen 2 weken achtereen dagelijks oraal 50, 100, 200 of 400 mg Euphoria longana-extract per kg lichaamsgewicht. De Koreanen maakten hun extracten zelf. Ze kookten gedroogd longanfruit 2 uur in water, vriesdroogden het filtraat, en gebruikten het verkregen poeder voor hun proeven. Muizen in controlegroepen kregen zout water of 400 mg piracetam per kg lichaamsgewicht.

De onderzoekers testten de geheugenwerking van de muizen doordat ze de proefdieren na 14 dagen suppletie in een helder verlichte kooi met een verduisterde gang plaatsten.

Muizen houden niet van licht, en zoeken dus graag zo'n donkere plek op. Deden ze dat, dan kregen ze echter een elektrische schok.

Een etmaal later herhaalden de onderzoekers de proef, en bepaalden hoe lang het duurde totdat de muizen alsnog de donkere plek opzochten. Hoe langer die tijd, des te beter hadden de dieren geleerd van hun eerdere ervaringen.

Hoe meer Euphoria longana de dieren hadden gekregen, des te langer duurde het voordat de muizen de donkere plek opzochten. In wat hogere doseringen werkte het extract net zo goed als de smartdrug piracetam.


Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam


Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam


Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam


In de hersenen van de muizen had de 200 mg-dosis van Euphoria longana [ELE] de aanmaak van de groeifactor BDNF verhoogd. BDNF stimuleert hersencellen om nieuwe verbindingen te maken. De aanmaak van BDNF wordt gecontroleerd door de transcriptiefactor CREB. En inderdaad: de onderzoekers vonden meer actief pCREB in de CA1- en DG-regio van de hypothalamus van de muizen.

"Here, we demonstrate that Euphoria longana-extract enhances memory performance in vivo", besluiten de onderzoekers. "More importantly, the present results suggest that enhanced BDNF upregulation and neurogenesis contribute to memory performances."

Bron:
J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):160-5.

Meer:
> Rode druivensap is een smartdrug (15-10-2011)
Bosbessensapkuur verbetert geheugen (13-10-2011)
Beter leren met supplementencocktail (27-9-2008)