Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Citrulline       Groeihormoon       NO-boosters       L-Arginine    

1 4 - 0 5 - 2 0 1 0

  NO-boosters vlak voor krachttraining verlagen groeihormoonpiek (J Appl Physiol. 2006 Sep;101(3):848-52.)

Als je een dosis L-arginine - de belangrijkste actieve stof in de meeste NO-boosters - vlak voor de krachttraining inneemt, dan verminder je de afgifte van groeihormoon tijdens en na de training. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Syracuse University in een proef waarin ze 7 gram L-arginine [structuurformule hieronder] aan 8 bodybuilders gaven.

NO-boosters vlak voor krachttraining verlagen groeihormoonpiek
L-Arginine is een interessant aminozuur voor krachtsporters. Als dikke mensen afvallen, verliezen ze minder spierweefsel en juist meer vetweefsel als ze elke dag 8 gram L-arginine extra binnenkrijgen. Mest je ratten vet, dan zetten ze meer spierweefsel aan en minder vet als ze L-arginine door hun voer gemengd krijgen. Hetzelfde gebeurt bij biggen tijdens een groeispurt.

L-Arginine zet in het lichaam om in stikstofmonoxide of NO. NO speelt een sleutelrol in spiervergroting door training. [J Appl Physiol (1985). 2002 May;92(5):2005-11.] Bovendien hebben androgeenreceptoren NO nodig om te functioneren. Om die redenen - we zwijgen maar even over wat L-arginine voor duursporters kan betekenen - heeft de supplementenindustrie NO-boosters met L-arginine op de markt gebracht.

Niet alle bewegingswetenschappers zijn het ermee eens, maar volgens een populaire theorie is krachttraining effectiever als je daardoor meer anabole hormonen aanmaakt zoals testosteron en groeihormoon. Volgens de onderzoekers van Syracuse University vermindert de afgifte van dat laatste hormoon als je vlak voor je training L-arginine gebruikt.

De onderstaande figuur is gebaseerd op proeven met 8 bodybuilders van 18-25 jaar. De ene keer namen de proefpersonen 7 gram L-arginine of een placebo op de nuchtere maag in en deden ze niets. Een andere keer trainden ze een half uur na inname de belangrijkste spieren van hun lichaam met basisoefeningen als de lat-pulldown, leg-extension, bench-press, leg-curl, military-press, leg-press, triceps-extension, biceps-curls en de back-extension. De proefpersonen deden van elke oefening 3 sets en trainden met 80 procent van het gewicht waarmee ze nog maar net 1 herhaling konden maken. Tussen de sets rustten ze anderhalve minuut.


NO-boosters vlak voor krachttraining verlagen groeihormoonpiek


Doe je niks, dan verhoogt L-arginine je groeihormoonafgifte. Train je met gewichten, dan vlakt L-arginine je groeihormoonpiek juist af. De onderstaande figuur vertelt je hoeveel groeihormoon de proefpersonen in totaal aanmaakten. De figuur heeft betrekking op de eerste 3 uur na inname van het aminozuur.


NO-boosters vlak voor krachttraining verlagen groeihormoonpiek


De meeste van die NO-boosters moet je volgens het label verspreid over de dag gebruiken, en niet specifiek vlak voor de training. Dat is een goed avies. Zo blijft je GH-piek intact maar voorzie je je spiercellen nog wel van meer NO om de hypertrofie op gang te helpen.

Volgens een recente studie onder powerlifters maken die meer groeihormoon aan als ze verspreid over de dag 10 gram L-arginine innemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken