0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       NO-Boosters       Functional foods       Krachttraining & voeding    

1 9 - 0 2 - 2 0 1 0

  NO-Shotgun werkt, zegt studie (J Int Soc Sports Nutr. 2009 Aug 5;6:16.)

NO-Shotgun is een complex supplement voor krachtsporters, waarin fabrikant VPX Pharmaceuticals aminozuren, creatine en mineralen heeft gestopt. Neem een schep NO-Shotgun voordat je gaat trainen en je groeit harder, zegt een studie van Baylor University die is verschenen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

NO-Shotgun werkt, zegt studie
Als je NO-Shotgun gebruikt volgens de aanwijzingingen van de fabrikant, dan neem je 30 minuten voor elke training een schep van 27 gram poeder. Daarin zitten dan BCAA's - essentiële aminozuren met een anti-katabole eigenschappen, het insuline-imiterende vanadium, creatine-analogen, aminozuren die dienenen als precursor van stikstofmonoxide [NO], stimulerende componenten als cafeïne en evodiamine - en magnesium [overal goed voor].

De aminozuren die omzetten in NO zijn een belangrijk onderdeel van NO-Shotgun. NO is een vrij radicaal dat vooral positieve gezondheidseffecten heeft. In spiercellen verhoogt NO de opname van suikers, vermindert de omzetting van eiwitten in energie en stimuleert de ontwikkeling van stamcellen in gewone spiercellen. Minder NO, minder hypertrofie. [J Appl Physiol (1985). 2002 May;92(5):2005-11.] Geef je proefdieren of mensen supplementen met aminozuren die omzetten in NO, dan worden ze slanker en gespierder.


NO-Shotgun werkt, zegt studie


De onderzoekers lieten 18 studenten 4 weken trainen met gewichten. De studenten waren gezond en lichamelijk actief, maar hadden nog nooit eerder intensief aan krachttraining gedaan. Vier keer per week bezochten ze een gym, en trainden dan in 16 basisoefeningen de belangrijkste spieren van hun lichaam op 70 procent van hun >1RM. De helft van hen gebruikte voor elke training een portie NO-Shotgun, de andere helft niet.

De tabel hieronder vat samen wat er in die vier weken gebeurde met de lichaamssamenstelling van de proefpersonen. Je ziet de procentuele veranderingen.


NO-Shotgun werkt, zegt studie


In het spierweefsel van de proefpersonen zorgde NO-Shotgun voor een verhoogde aanmaak van signaaleiwitten als Myo-D en MRF-4. Dat wijst op activatie van stamcellen.


NO-Shotgun werkt, zegt studie


Klinkt geweldig allemaal. Maar welke bestanddelen in NO-Shotgun zijn nou precies de belangrijkste - welke doen weinig tot niets? Als je op die vraag een antwoord hebt, dan kun je iets maken wat misschien nog beter werkt - en stukken goedkoper is.

De onderzoekers hebben daar niet naar gekeken. Ze werden dan door VPX Pharmaceuticals, de maker van NO-Shotgun. Onderzoeksleider Darryn Willoughby ontving bovendien "financial remuneration from VPX", zo lezen we in het artikel. Dat kan van alles zijn: een salaris, fees, aandelen of een bonus.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken