Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & risicos       Vergeten anabolen       Anabolen & studies    

2 0 - 1 1 - 2 0 0 6

  Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex (J Med Chem. 1963 Mar;78:166-73.)
Snotverdulleme, wat mooi.
In oude chemische tijdschriften vonden we nog meer oude en vergeten anabolen zonder oxo-groep aan C3. Ze zijn ontwikkeld door Syntex in de vroege jaren zestig. Eentje daarvan - de meest eenvoudige - hebben we leren kennen als DMT, madol of PheraPlex, maar er waren er veel meer.

Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex

De androgenen in dit artikel zijn delta-2 anabolen, met een formyl- of een hydroxymethylgroep aan het tweede koolstofatoom. Die modificatie, schrijven de onderzoekers, "causes a marked reduction of androgenic activity with retention of a good anabolic effect. The ratio of anabolic to androgenic activity isparticularly favorable with the 2-hydroxymethyl compound."

Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex

Maar daarmee is het verhaal nog steeds niet af. In een ander artikel van dezelfde onderzoekers vonden we nog meer actieve delta-2-anabolen. [J Med Chem. 1963 Mar;78:174-7.] Daarbij hadden de onderzoekers halogeengroepen aan C2 geplakt. De meeste deden niet zo veel.

Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex

Behalve dan component Ik. 2-Fluoromethyl-delta2-androstene-17-beta-ol was twee keer zo anabool en 0,4 keer zo androgeen als testosteron.

DMT

De vraag waarom Patrick Arnold niet een 2-gesubstitueerd 2-delta-steroid heeft vermarkt, en het hield bij het verhoudingsgewijs eenvoudige madol, wordt beantwoord in een artikel van Fred Kincl en Ralph Dorfman dat in 1964 verscheen in Steroids. (1964 STEROIDS 3 (2): 173-181.)

Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex

Volgens dat artikel was de eenvoudige variant die Arnold later voor Victor Conte zou maken ook meteen de meest effectieve. Het artikel begint met een aantal studies waarin de onderzoekers het effect van een reeks 2-delta-androgenen op de kammen van haantjes uittesten. Die tests bevestigen wat we al eerder over deze categorie anabolen hebben geschreven: dat er meer effectieve delta-2-anabolen zijn dan alleen madol.
Maar als de onderzoekers een reeks 3-deoxy-androgen aan ratten geven, blijkt dat madol van allemaal toch het best werkende androgeen is. Madol is het eerste anabool dat je tegenkomt in de onderstaande tabel.

Nog meer des-oxy-anabolen van Syntex

Behalve dan die 2-cyano-variant. Maar daar kun je misschien beter niets mee doen.
Pat Arnold ging niet over één nacht ijs.

2 2 - 1 1 - 2 0 0 6

  Wielrenner importeert Indonesische anabolen en EPO
(AAP November 22, 2006) [Offline]
In Australie is de 21-jarige renner Andrew W veroordeeld door de rechter. In een pakje voor hem uit Indonesie vond de douane verleden jaar four vials of anabolic steroids, seven vials of human growth hormone and a syringe marked as containing the hormone EPO.
Agenten hebben na de ontdekking tijdens een huiszoeking documenten in beslag genomen.
W kreeg een boete van slechts vierduizend Australische dollar, maar de zaak kan het einde van zijn sportieve loopbaan betekenen.

2 1 - 1 1 - 2 0 0 6

  Skibby heeft geen wel geen spijt van EPO (ohmynewsinternational.com 2006-11-21) [Offline]
De Deense wielrenner Jesper Skibby geeft in zijn autobiografie toe dat hij EPO, anabolen en testosteron heeft gebruikt. Maandag 20/11/06 publiceerde de krant Ekstra Bladet een hoofdstuk uit Skibby's boek.
Jesper Skibby
"I had more air and was able to keep up with the ever-increasing pace in the peloton more easily", aldus Skibby, die zegt dat hij geen last van bijwerkingen. Behalve dan van schuldgevoelens.
Alhoewel, schuldgevoelens...
Volgens de Duitse editie van een Deense krant [Der Nordschleswiger 21.11.2006] [Offline] heeft de renner op een persconferentie weer een ander geluid laten horen. Hij zou wel sinds 1993 doping gebruikt hebben, maar hij zou zich niet schuldig voelen. "Es ist eine verdammt schwere Situation. Es ist ein Thema, das ich immer verheimlicht habe."
De Deense wielerwereld wil of kan niet reageren op Skibby's boek, waarin de schrijver overigens geen namen noemt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken