Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie       Olijfolie       Kankerpreventie    

2 3 - 1 2 - 2 0 0 6

  Olijfolie beschermt tegen kanker (FASEB J. 2007 Jan;21(1):45-52.)
Als je elke dag 25 milliliter olijfolie toevoegt aan je dieet - bijvoorbeeld door vervanging van bakmargarines - neemt je kans op kanker waarschijnlijk af. De olijfolie verlaagt in twee weken tijd in de urine de concentratie van 8-oxo-deoxyguanosine, een biomerker voor genetische schade die kan resulteren in kanker, met dertien procent. Dat schrijven Deense onderzoekers in de Journal of the Federation American Societies for Experimental Biology.
Een toevoeging van 25 milliliter olijfolie aan het dieet lijkt de kans op kanker te verlagen. De olijfolie verlaagt in twee weken tijd in de urine de concentratie van 8-oxo-deoxyguanosine, een biomerker voor kanker, met dertien procent.
8-Oxo-Deoxyguanosine is een voorspeller van longkanker bij niet-rokers. Hoe hoger de concentratie in je urine, des te vaker vallen agressieve moleculen je erfelijk materiaal aan. Onderzoekers beschouwen de verbinding als een biomerker voor oxidatieve stress, en dus ook als een voorspeller van kanker.
8-Oxo-Deoxyguanosine komt waarschijnlijk in de urine door de activiteit van reparatie-enzymen die in cellen beschadigd DNA repareren. Je kunt 8-oxo-deoxyguanosine beschouwen als kapot guanidine, dat cellulaire reparatiesystemen uit beschadigd DNA slopen, en vervolgens door intact guanidine vervangen.
Hieronder zie je het effect van de suppletie met olijfolie. De figuur heeft betrekking op 54 mannen uit Zuid-Europa (waar de consumptie van olijfolie toch al hoog is), 70 mannen uit Midden-Europa Centraal-Europa en 58 mannen uit Noord-Europa (waar de consumptie van olijfolie niet veel voorstelt).

Een toevoeging van 25 milliliter olijfolie aan het dieet lijkt de kans op kanker te verlagen. De olijfolie verlaagt in twee weken tijd in de urine de concentratie van 8-oxo-deoxyguanosine, een biomerker voor kanker, met dertien procent.

Voordat de proef begon was de hoeveelheid 8-oxo-deoxyguanosine in de urine van de Zuid-Europeanen al laag. De suppletie verlaagde hem nog verder. De suppletie had eenzelfde effect bij de Midden- en Noord-Europese mannen. Bij de Noord-Europese mannen was de hoeveelheid 8-oxo-deoxyguanosine voordat de proef begon aan de hoge kant.
In de gehele groep mannen verminderde de hoeveelheid 8-oxo-deoxyguanosine met dertien procent.
De ontdekking verklaart misschien waarom in Zuid-Europa minder borst-, prostaat-, darm-, baarmoeder- en eierstokkanker voorkomt, denken de onderzoekers.
Een toevoeging van 25 milliliter olijfolie aan het dieet lijkt de kans op kanker te verlagen. De olijfolie verlaagt in twee weken tijd in de urine de concentratie van 8-oxo-deoxyguanosine, een biomerker voor kanker, met dertien procent.
De gangbare verklaring voor de beschermende werking van olijfolie ziet een verband met plantenstofjes als hydroxytyrosol.
De onderzoekers denken niet dat die stofjes het effect veroorzaken, omdat het niet uitmaakte of hun proefpersonen olijfolie gebruikten met veel of weinig plantenstofjes. De Denen houden het er daarom op dat de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de olie het effect veroorzaken.

0 4 - 0 1 - 2 0 0 7

  In de pijplijn: CLA-chips (Science Daily)
Nieuwsgierigmakend maar ook een beetje verontrustend wetenschapsnieuws. Op de University of Arkansas werken Andrew Proctor en zijn student Vishal Jain aan een nieuwe methode om CLA te maken uit soja-olie.
In de pijplijn: CLA-chips
Ze bombarderen de olie, waaraan ze eerst jodine hebben toegevoegd, met UV-licht. Daardoor verandert de olie voor een kwart in CLA. Aan het einde van het proces filteren de onderzoekers de jodine weg.
Het Amerikaanse landbouwministerie ziet wel iets in het project en heeft de onderzoekers een bedrag van 275.000 dollar gegeven.
"Our goal is to develop a popular food item that offers high concentrations of CLA without increasing saturated fat intake", zegt Andrew Proctor. "Potato chips suit this purpose well. Subsequent studies may include development of high-CLA salad oils and dressings."
De onderzoekers hebben al advocaten in de arm genomen. Die gaan uitzoeken hoe het zit met de labels voor die CLA-chips. Want CLA is strikt genomen een transvetzuur...
Hoe het met jullie zit weten we niet, maar wij worden een beetje paranoide van dat gerommel met voedsel. Rommelen is prima, vinden wij, maar dan met pillen. Van voeding blijf je af. CLA-chips van bestraalde soja-olie valt voor ons in dezelfde categorie als melk en vlees van gekloonde koeien [Science Daily December 31, 2006] en biefstuk uit het laboratorium.

0 3 - 0 1 - 2 0 0 7

 Soja maakt ons homoseksueel, waarschuwt evangelist (WorldNetDaily December 12, 2006) [Offline]
James Rutz heeft helemaal niks tegen health food. Sterker, hij is er dol op. En hij heeft helemaal niks tegen soja.
Genisteine
Een soja-snack op z'n tijd is prima, want er zit goed spul in soja. Maar als de industrie dood dier gaat vervangen door soja, dan gaat de industrie te ver. Want in zitten oestrogenen, en oestrogenen veranderen zelfs stoere Amerikaanse boys in mietjes.
Want, zo beargumenteert James Rutz, waar denk je dat al die sodomieten vandaan komen?
Daidzeine
"Soy is feminizing, and commonly leads to a decrease in the size of the penis, sexual confusion and homosexuality. That's why most of the medical blame for today's rise in homosexuality must fall upon the rise in soy formula and other soy products. Most babies are bottle-fed during some part of their infancy, and one-fourth of them are getting soy milk."
En waarom denk je dat er zoveel mensen tegenwoordig onvruchtbaar zijn? Exact! Soja!
En waarom krijgen er zoveel kinderen kanker?
Soja!
En welk vier-letterige aanduiding voor een plantaardig voedingsmiddel begint met dezelfde medeklinker als "Satan"? Nou? Nou?

3 1 - 1 2 - 2 0 0 6

  Groenten en fruit halveren kans op nierkanker bij mannen (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006;12(24):244552.)
Onderzoek uit de koker van de grote Walter Willett en Edward Giovannucci onder vijftigduizend mannen en negentigduizend vrouwen.
Mannen die dagelijks meer dan vijf keer een portie groente of fruit aten, hadden de helft minder kans op renal cell cancer. Voor vrouwen was er geen verband.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken