Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Anabolica & risico's       Anabolica & studies       Vergeten anabolen    

1 1 - 0 9 - 2 0 0 7

  Onbekend androgeen in rivierslib (Toxicol Sci. 2003 May;73(1):53-9.)
Amerikaanse biologen hebben in Fenholloway River in Florida een stof aangetroffen met een "strong androgen receptor-mediated transcriptional activity" die ze niet kunnen thuisbrengen. Ze doen ook geen uitspraken over wat voor androgeen het zou kunnen zijn.
Het water van Fenholloway River is verontreinigd door een papierfabriek, en dieren in de rivier vermannelijken.
Androstenedione
De onderzoekers proberen al jarenlang op te helderen welke stoffen in de rivier daarvoor verantwoordelijk zijn.
In dit artikel vertellen de onderzoekers dat vooral in het slib van de rivier androgene stoffen zitten. In het slib vinden ze zeventien keer meer androstenedione dan in het water. In dat slib vinden de biologen ook progesteron. De concentratie progesteron is een factor 65 hoger dan de concentratie androstenedione.
In een tak van de rivier die niet is vervuild vinden de onderzoekers de stoffen ook, in lage concentraties die geen biologisch effect hebben. De biologen vermoeden dat stoffen in bladeren omzetten in de steroiden die ook in ons
Beta-sitosterol
lichaam voorkomen.
De onderzoekers denken dat in het afvalwater van de papierfabriek sterolen zitten, zoals beta-sitosterol [op de figuur hierboven - red.] of stigmasterol. [Het verschil tussen de twee sterolen is dat stigmasterol in de zijketen een dubbele binding heeft die beta-sitosterol niet heeft - red.] Bacterien in het slib, vermoeden de biologen,zetten de sterolen om in progesteron, en vervolgens in androstenedione.

Onbekend androgeen in rivierslib

In het lichaam doen enzymen hetzelfde, maar dan met cholesterol. Cholesterol is, net als beta-sitosterol en stigmasterol, een sterol. Het verschil tussen de plantensterolen en cholesterol is dat die de plantensterolen een extra vertakking in hun zijketen hebben die in de chemische structuur van cholesterol ontbreekt.
De enzymen in het lichaam kunnen daardoor niets met die plantaardige sterolen, maar zetten het dierlijke cholesterol om in progesteron - en vervolgens in androstenedione en testosteron. Hoe precies, dat lees je in Hoofdstuk 11 van Het Anabolenboek.

3 0 - 0 8 - 2 0 0 7

  Zestigplus? Maak eerst een scan voor je gaat krachttrainen (Wall Street Journal March 13, 2003) [Offline]
Artikel van journalist Kevin Helliker van de Wall Street Journal, die in 2004 de Pullitzer-prijs won.
Aneurysmes, schrijft Helliker, maken in de VS jaarlijks net zoveel dodelijke slachtoffers als prostaatkanker. Een aneursyme is een scheurtje in je aorta. Normaliter kun je er stokoud mee kunt worden - maar niet als je zwaar gaat trainen met gewichten - en zeker niet als je daar anabolen bij gebruikt.
Tijdens krachttrainingssessies stijgt de bloeddruk fors, ook al is het maar even. Heb je toevallig een aneurysme, dan kan een training je aorta doen scheuren. Of een bloedvaatje in je hersenen doen knappen.
Risicogroepen: iedereen boven de zestig en mensen met de ziekte van Marfan. Behoor je tot die groepen, dan zou je eigenlijk eerst een scan moeten laten maken voordat je gaat trainen. Of je zou alleen sets moeten maken met een gewicht waarmee je minimaal vijftien reps kunt maken.
Wij hebben nog een ander idee. Iedereen die traint met gewichten zou aan zijn ademhalingstechniek moeten werken. Als je goed ademhaalt tijdens je sets, dan beperk je de stijging van je bloeddruk.

2 9 - 0 7 - 2 0 0 7

  Uitlaatgassen versterken effect cholesterol (BBC 26 July 2007)
De fijne deeltjes in uitlaatgassen van vrachtwagens versterken de ontstekingsprocessen in bloedvaten als gevolg van het geoxideerde 'slechte' cholesterol LDL. Dat zeggen onderzoekers van de University of California in Los Angeles. [Genome Biology 2007, 8:R149.]
De onderzoekers deden proeven met cellen uit vaatwanden, niet met organismen. Ze maten in die cellen de respons van genen. Zo ontdekten ze dat fijnstof - de kleine deeltjes in uitlaatgassen die een coating hebben van gevaarlijke verbindingen - en de geoxideerde fosfolipiden in het slechte cholesterol elkaars stimulerende effect op de activiteit van ontstekingsgenen synergistisch versterken.

2 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Poes des doods woont in verzorgingstehuis (Guardian July 26, 2007)
In het Steere nursing home in Providence, Rhode Island woont poes Oscar. Kom Oscar bij je op de kamer, dan ga je binnen twee uur dood. Je hebt dat waarschijnlijk niet in de gaten, als je in Steering zit - want Steering is een tehuis voor ouderen met Alzheimer, Parkinson of een soortgelijke aandoening.
Over Oscar, die al anderhalf jaar over zijn voorspellende gave bezit, heeft gerontoloog David Dosa een stuk geschreven in het prestigieuze New England Journal of Medicine. [NEJM Volume | 357:328-329 | July 26, 2007 | Number 4]
Gaat Oscar bij iemand in bed liggen, dan belt de staf van Steering de familie met de mededeling dat ze beter afscheid kunnen komen nemen. In totaal heeft Oscar op die manier al 25 keer een overlijden voorspeld.
"Wetenschappers durven zich nog niet uit te laten over het bizarre talent van de kat", schrijft ANP. [ANP, 26 juli 2007] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken