1 1 - 0 3 - 2 0 1 0
Onderzoek naar effect testosterontherapie op hart onbetrouwbaar (Mayo Clin Proc. 2007 Jan;82(1):29-39.)
Een alarmerend onderzoek, die metastudie van endocrinologen van Mayo Clinic uit 2007. In die studie veegden de onderzoekers de gegevens van 30 trials, waarin in totaal 808 mannen testosteron kregen toegediend, bijelkaar. De onderzoekers analyseerden de gegevens en concludeerden voorzichtig dat testosteron niet bijster gevaarlijk is voor hart en bloedvaten. Maar echt vertrouwen doen ze die studies niet.
De onderzoekers gebruikten trials waarin mannen testosteron kregen in de vorm van gels, injecties, pillen en pleisters. In die trials kregen mannen met een low testosterone meestal gels en pleisters, en een enkele keer een injectie met 200 mg van een testosteron-ester. In trials met mannen met een low-normal or normal testosterone kregen de mannen een enkele keer Andriol-capsules of injecties tot 600 mg testosteron-ester/week. Die dosis lijkt nog het meest op wat de gebruikers van testosteron in de chemische sport tot zich nemen. In trials met chronisch zieke mannen gebruikten de onderzoekers doses van 100-250 mg testosteron-ester/week.
Hieronder zie je globaal wat voor effect de behandeling in de drie groepen had.
Als we ons even beperken tot de mannen met een low-normal or normal testosterone, dan lijkt het erop dat testosteronkuurtjes redelijk veilig zijn. De triglyceriden in het bloed gaan er wel iets door omhoog, maar andere merkers voor hart- en vaatziekten gaan weer iets naar beneden. Niks om je druk over te maken, zou je zeggen.
Het probleem is dat merkers iets anders zijn dan de ziekte zelf. Of je nou een beetje meer of minder cholesterol in je bloed hebt, dat is iets anders dan of je nou wel of niet een hartaanval krijgt.
De onderzoekers vonden zes studies waarin ook stond vermeld hoeveel mannen tijdens de toediening van testosteron te maken kregen met een cardiovascular event: sterfgevallen, hartaanvallen, beschadigde aorta's, dat soort dingen. Zes studies is opmerkelijk weinig. Het geringe aantal heeft wellicht te maken met de sponsors van de meeste studies: makers van testosteronpreparaten. Affijn. Als je kijkt naar de cardiovascular events, dan zie je dat de kans op een hartaanval tijdens een testosteronkuur verdubbelt.
Het gaat om kleine aantallen, benadrukken de onderzoekers. Een verdubbeling van een kleine kans is nog steeds een kleine kans. Maar dat de meeste studies ze niet noemen zegt genoeg. De onderzoekers besluiten dan ook dat ze het gros van de testosteron-trials niet helemaal vertrouwen. "The best available evidence on this matter is inconsistent, imprecise, and poorly reported", concluderen ze. "As a result, clinicians and policymakers cannot be sure what consequences testosterone may have on cardiovascular risk."
En als dat voor artsen geldt, dan zal het ook wel voor chemische sporters gelden. De ervaringskennis van anabolengebruikers is trouwens dat, als je het vergelijkt met andere anabolen, in hoge doses testosteron nog altijd veiliger is dan alle andere anabolen.
|
|
|