Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht       Laag-glycemisch dieet       Afslanken    

1 5 - 0 5 - 2 0 0 8

  Op dieet? Geroosterd brood uit de vriezer is beter (European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 594599.)
Als je wit brood invriest en daarna roostert, dan is de hoeveelheid glucose die na consumptie in je bloed komt de helft minder dan de hoeveelheid glucose die na consumptie van vers wit brood in je bloed terechtkomt. Dat schrijven voedingswetenschappers van de Britse Oxford Brookes University in de European Journal of Clinical Nutrition.
Voedingmiddelen die na inname niet zorgen voor een snelle stijging van je suiker- en inuslinespiegel zijn beter voor je lichaam. Veel bodybuilders, gezondheidsfanaten en afslankers hebben daarom interesse in een laag-glycenisch voedingspatroon. Brood past daar eigenlijk niet in. Wit brood heeft een glycemische index van 71, bruin brood een index van 65. Da's aan de hoge kant. Volkoren brood is beter. De glycemische index daarvan is 50.
De Britten vroegen zich af of de doorbraak van de low glyc-trend per definitie schadelijk zal zijn voor broodbakkers. Dat hoeft niet, concluderen ze uit hun studie. As Britten zich gaan aanleren om wit brood [zeventig procent van al het brood dat de Britten consumeren is wit] in te vriezen en daarna ontdooien, dan verlagen ze de glycemische index van hun brood. Als ze brood gaan roosteren, dan gebeurt hetzelfde. En het combineren van invriezen en roosteren verlaagt de glycemische index nog meer.

Op dieet? Geroosterd brood uit de vriezer is beter

De onderzoekers gaven wit brood aan tien gezonde proefpersonen. Ze zorgden ervoor dat de proefpersonen allemaal een equivalent van vijftig gram glucose binnenkregen. De eerste twee uur na inname maten de onderzoekers de bloedsuikerspiegel. Dat zie je hierboven. De resultaten hebben betrekking op fabrieksbrood. Een controlegroep kreeg alleen glucose.
Aan de hand van de metingen berekenden de onderzoekers de hoeveelheid glucose er in totaal in het bloed van de proefpersonen was opgedoken. [De AUC of de Area Under the Curve - red.] Zo ontstond de bovenstaande tabel. De onderzoekers deden proeven met fabrieksbrood maar ook met zelfgebakken wit brood. De waarden zijn in micromol per minuut per liter.

Op dieet? Geroosterd brood uit de vriezer is beter

De onderzoekers vermoeden dat de zetmeelmoleculen in het brood door het bevriezen, het ontdooien en het roosteren een nieuwe vorm krijgen, waarop de enzymen die het zetmeel opknippen in suikers moeilijker vat krijgen.
Deze studie verleidt ons overigens niet om geroosterd wit brood te gaan eten. Ook in geroosterd witbrood zitten nu eenmaal bar weinig voedingsstoffen. Maar we zijn bovengemeen geinteresseerd in de glycemische waarde van ontdooid en geroosterd volkorenbrood.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken