Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & risico's       Anabolen & studies       SARM's    

2 2 - 1 1 - 2 0 0 9

  Op internet kost flesje S4 170 dollar (Drug Test. Analysis 2009, 1, 387392.)

De S4 die websites als Rui Products [www.ruiproducts.com] en Cem Products aanbieden is waarschijnlijk authentiek, maar misschien niet helemaal zuiver. Dat blijkt uit een analyse van twee flesjes S4 door Mario Thevis van de German Sport University Cologne. Daarmee staat nu onomstotelijk vast dat de SARM's - de opvolgers van de anabole steroidhormonen, worden gebruikt in het dopingmilieu.

Testosteron
SARM's of selective androgen receptor modulators lijken niet op testosteron en ook niet op de synthetische spieropbouwende chemische broertjes en zusjes daarvan. Toch prikkelen ze de androgeenreceptor, en zorgen ze voor spieropbouw - in theorie met minder bijwerkingen dan de ouderwetse steroidhormonen die je doorgaans bij je dealer koopt. Hoofdstuk 20 van Het Anabolenboek gaat over SARM's.

Slimme supplementenmakers hebben al producten gelanceerd die SARMS zouden moeten bevatten. SARM-X, bijvoorbeeld. Maar dat soort producten zijn volksverlakkerij.

De SARM die het dichtst bij marktintroductie aan zit is S4 of andarine. De makers van S4 doen al proeven op mensen. S4 is vooral bedoeld voor mensen met kanker die spiermassa verliezen. Hoewel het er even naar uitzag dat S4 geen overdreven goede spierversterker was, bleek dat in latere studies weer mee te vallen. Pat Arnold heeft er wel eens over geschreven. Uit die posts blijkt trouwens dat Arnold geen been zag om S4 te vermarkten. 'Te duur', oordeelde Arnold. Op messageboards kun je ook berichten lezen voor sporters die op zichzelf experimenteren met S4. [Structuurformule hieronder.]


Op internet kost flesje S4 170 dollar


Die webdiscussies waren voor Mario Thevis aanleiding om op zoek te gaan naar websites die S4 zeiden te verkopen. Hij stuitte daarbij op het ook in Nederlandse dopingkringen bekende Rui Products, dat sinds kort S4 verkoopt. Officieel voor researchdoeleinden, niet voor menselijk gebruik.

De flesjes, schrijft Thevis in Drug Testing & Analysis, bevatten 30 ml van een olieachtige vloeistof. Ze zitten in een doosje dat spreekt over "face moisturizer and green tea extract". Een ml van het goedje bevat 150 mg S4, aldus Thevis. Dat is raar, want alle producten die wij kennen bevatten slechts 50 mg/ml. Kennelijk had een aardige Chinese bulkleverancier de S4 in de aanbieding.

Zuiver was het door Thevis geteste product niet. Elke ml bevatte ook 15 mg van een verbinding die ontstaat bij de synthese van S4, en die de fabrikant eigenlijk uit het preparaat had moeten wegzuiveren. Je ziet de structuurformule van de contaminant hieronder.


Op internet kost flesje S4 170 dollar


Thevis acht daarmee bewezen dat deze S4 niet uit een legaal opererend bedrijf afkomstig is. En dat S4 wordt gebruikt in de chemische sport.

"The present report demonstrates once more that the misuse of therapeutics in early or advanced clinical trials by athletes cannot be dismissed, especially when anecdotal evidence for the misuse of S-4 is frequently discussed in respective Internet-based chat rooms", besluit Thevis.

Misschien is het toeval, maar Rui Products heeft op zijn webstek een labanalyse gepubliceerd, die stelt dat Rui Products' Liquid S4 geen contaminanten bevat.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken