Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Olijfolie       Overgewicht       Afvallen       Low-carb & low-glyc    

3 1 - 0 8 - 2 0 0 8

  Met een mediterraan dieet kun je net zo goed afvallen als met Atkins (N Engl J Med. 2008 Jul 17;359(3):229-41.)
In de voedingswetenschappen is de discussie over met welk dieet je nu het beste kunt afvallen nog lang niet afgelopen, al wordt steeds duidelijker dat het traditionele low fat-dieet er niet zo best voorstaat. Volgens een onderzoek van de Ben-Gurion University of the Negev gaat afvallen beter met het mediterrane dieet en het dieet van Atkins.
De onderzoekers deden een experiment met 320 dikke mannen en vrouwen. Een deel van de proefpersonen moest twee jaar lang afvallen op een traditioneel low fat-dieet zoals de Amerikaanse hartstichting dat heeft samengesteld. De mannen mochten dagelijks maximaal 1800 kilocalorieën consumeren, de vrouwen 1500.
Een andere groep volgde het low carb-dieet van Atkins. Tijdens de afvalfase mochten de proefpersonen dagelijks niet meer dan twintig gram koolhydraten. In de periode dat de proefpersonen hun nieuwe gewicht moesten vasthouden mocht hun inname van koolhydraten oplopen tot 120 gram.
De derde groep volgde het Mediterrane dieet zoals Walter Willett dat omschrijft. De proefpersonen mochten per dag niet meer dan 1800 of 1500 kilocalorieën innemen. Rood vlees was zoveel mogelijk vervangen door kip en vis, en olijfolie en noten waren de belangrijkste vetbron. Van alle energie kwam ongeveer 35 procent uit vet, en dan vooral uit de enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
Hieronder zie je hoeveel de proefpersonen afvielen.

Op mediterraan dieet kun je net zo goed afvallen als met Atkins

Van de proefpersonen die hun dieet twee jaar volhielden waren de Atkinsianen het beste af. Zij waren 5,5 kilo lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Daarna kwamen de mediterranen. Zij verloren 4,6 kilo. De traditionele afvallers verloren 3,3 kilo.
Bij alle groepen verminderden de taille-omvang en de bloeddruk evenveel. De cholesterolhuishouding verbeterde bij de Atkinsianen het meest.
De conclusie van de onderzoekers is gematigd van toon. Ze schrijven het traditionele afvaldieet niet af, en willen niet verder gaan dat hun studie suggereert dat het Atkinsdieet en Willett's mediterrane dieet "might be considered in clinical practice and that diets might be individualized according to personal preferences and metabolic needs".
Kijk. Zo krijg je geen ruzie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken