Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

2 4 - 0 9 - 2 0 0 9

  Oude spieren zijn minder sterk, maar ook minder snel moe dan jonge spieren (J Strength Cond Res. 2009 Aug 5. [Epub ahead of print].)

Of het nou iets zegt over de beste manier waarop ouderen kunnen krachttrainen is niet duidelijk, maar interessant is de studie van Eric Rawson wel. De bewegingswetenschapper van Bloomsburg University in de VS ontdekte dat de spieren van zestigplussers weliswaar minder sterk zijn dan die van piepjonge studenten, maar ook minder snel moe worden. Oude spieren zijn taaier.

Rawson liet negentien oudere mannen van 60-82 jaar vijf setjes van dertig reps maken op een leg-extension=machine. Een groep van zestien jonge mannen van 16-24 jaar deed hetzelfde. Tussen de sets namen de mannen een minuut rust. Tijdens elke rep die de mannen maakten meette Rawson de kracht - eigenlijk: de peak torque - die de mannen konden ontwikkelen. Met de machine die Rawson gebruikte, een isokinetische dynamometer, was dat mogelijk.

Hieronder zie je wat er tijdens de eerste twee sets met de kracht van de proefpersonen gebeurde.


Oude spieren zijn minder sterk, maar ook minder snel moe dan jonge spieren


Jonge spieren zijn sterker, maar de kracht die ze kunnen ontwikkelen vliegt tijdens een set omlaag.

De figuur van hieronder geeft dezelfde gegevens, maar dan van vijf sets. Per set hebben de onderzoekers de gemiddelde kracht berekend. Niet alleen tijdens een set, maar ook tijdens een serie van sets raken jonge spieren sneller hun kracht kwijt.


Oude spieren zijn minder sterk, maar ook minder snel moe dan jonge spieren


Op basis van eerdere studies vermoedt Rawson dat als spieren op een gezonde manier verouderen, ze op een andere manier aan hun energie komen. De glycolyse, het proces waarin spieren glucose omzetten in energie, wordt minder belangrijk. De oxidatieve fosforylering - zeg maar: het maken, gebruiken en recyclen van het energiemolecuul ATP - is in oude spieren daarentegen belangrijker.

Rawsons interesse is fundamenteel-wetenschappelijk. Hij is niet bezig met de vraag of zijn studie iets betekent voor de manier waarop ouderen aan krachttraining kunnen doen. Daarom gooien wij, niet belemmerd door een overmaat aan kennis, maar wat balletjes op. Komen ze.

Misschien werkt creatine bij ouderen nog beter dan bij jongeren. Misschien reageren ouderen beter op dieet met minder koolhydraten dan jongeren. Of misschien reageren ouderen beter op een krachttraining met meer sets en meer reps.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken