Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining       Eiwitten       Krachttraining & Voeding    

1 1 - 1 2 - 2 0 0 7

  Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren (J Nutr Health Aging. 2007 Sep-Oct;11(5):383-7.)
Ook als oudere vrouwen lichamelijk niet actief zijn, dan beschermt een hogere inname van eiwitten ze tegen spierafbraak. Dat schrijven onderzoekers van Sherbrooke University in de Journal of Nutrition, Health & Aging.
Het is al bekend dat lichaamsbeweging de spieren van ouderen beschermt tegen sarcopenia of ouderdomsspierzwakte. In theorie zou een eiwitrijk dieet dat ook kunnen doen, denken steeds meer onderzoekers. Het eten van veel eiwitten geeft spiercellen immers een directe anabole prikkel.
Om die theorie te toetsen zochten de Canadazen veertig gezonde oudere vrouwen bij elkaar die lichamelijk inactief waren. Van de vrouwen bepaalden ze de muscle mass index. Die bereken je door de vetvrije massa (in kilo) te delen door het kwadraat van de lengte (in meter).
De Canadezen ondervroegen de vrouwen ook over hun voedingsgewoonten.
De inname van eiwit was een belangrijke voorspeller van de muscle mass index, aldus de onderzoekers. De ouderen aten gemiddeld 98 gram eiwit per dag. Daarvan was 56 gram dierlijk, en 42 gram plantaardig. Alleen dierlijk eiwit correleerde met de muscle mass index. Plantaardige eiwitten deden niets.

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren

Hoe hoger de r, des te sterker het positieve verband. Des te dichter de r de -1 benadert, des te groter is het negatieve verband.
Keken de onderzoekers alleen naar de inname van dierlijk eiwit, dan zagen ze een sterk verband. Hoe meer dierlijke eiwitten de vrouwen dagelijks aten, hoe meer spiermassa hadden ze.

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren

De aminozuren in veel plantaardige eiwitten sluiten minder goed aan bij de menselijke behoefte. Eiwitten uit soja werken zijn ongeveer even goede voor de spieren als dierlijke eiwitten, maar eiwitten uit bonen... Tsja, dat is een ander verhaal..
[Misschien is het ook een kwestie van hoeveelheid. Misschien dat plantaardige eiwitten in grotere hoeveelheden dan de ouderen consumeerden wel een positief effect op de spiermassa hebben - red.]
Er lopen trouwens in de VS en in Europa programma's waarin voedingstechnologen producten ontwikkelen met meer eiwitten. Die producten zijn bedoeld om vetzucht te bestrijden en om de spiermassa van ouderen te beschermen.

1 3 - 1 2 - 2 0 0 7

  Biologisch voer kietelt immuunsysteem kip (Resource 13 December 2007) [Offline] Geef je kippen biologisch voer, dan wordt hun immuunsysteem ietsiepietsie actiever. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut.
Volgens immunoloog Huub Savelkoul wordt het effect veroorzaakt doordat kippen die biologisch voer krijgen wat lichter zijn dan gewone kippen. Daardoor herstellen ze sneller van infecties.
Het Louis Bolk Instituut zoekt de oorzaak elders. Volgens het instituut zitten er meer biofotonen in biologisch voer.
Ehm. Juist.
De onderzoekers boden hun studie vanochtend aan aan landbouwminister Gerda Verburg. Nog meer dan haar voorganger Cees Veerman heeft Verburg biologische landbouw hoog in het vaandel. De bewindsvrouw ziet biologische voeding graag main stream worden. Maar of je dat bereikt door het meten van biofotonen?

1 1 - 1 2 - 2 0 0 7

  Sisi uit de kraan (Reed 11 december 2007) [Offline] Vrumona, de maker van de frisdrank Sisi, heeft een apparaat ontwikkeld dat consumenten in hun keuken kunnen installeren, en wat ervoor zorgt dat er niet alleen water, maar ook Sisi-frisdrank uit de kraan kan komen. Consumenten kunnen dan kiezen uit drie smaken tegelijkertijd, waaronder het opgevezelde Sisi Frizzr.
Sisi uit de kraan heeft een verlaagd suikergehalte en voert het Ik Kies Bewust-logo. Meer informatie kun je vinden op sisiuitdekraan.nl.
Wij van Ergogenics vinden het apparaat eigenlijk te zot voor woorden. Kinderen worden alsmaar dikker, we dreigen te bezwijken onder een aanstormende vetzucht-epidemie, en wat doet Vrumona? Een apparaat in de markt zetten waardoor kinderen limonade gaan drinken in plaats van water.
Dat het gaat om limonade met minder suiker? Dat is gewoon hypocriet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken