0 5 - 0 9 - 2 0 1 0
Ouderen fitter door Cordyceps sinensis (J Altern Complement Med. 2010 May;16(5):585-90.)
Extracten van de schimmel Cordyceps sinensis geven ouderen meer uithoudingsvermogen. Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of California in Los Angeles toen ze proeven deden met 15 mannen en vrouwen van 50-75 jaar.
De klassieke Chinese geneeskunst gebruikt Cordyceps sinensis, net als het verwante Cordyceps militaris, al eeuwen als revitaliserend middel voor ouderen. Niet zonder grond, want experimenten met cellen in reageerbuizen en dierproeven laten zien dat de schimmels de testosteronspiegel verhogen en het uithoudingsvermogen van proefdieren verbeteren.
In 1993 schreven kranten over cordyceps nadat de Chinese atletes Wang Junxia, Qu Yunxia en Zhang Linli records braken op de 1500, 3000 and 10.000 meter. De sporters schreven dat toe aan cordyceps, maar toen tien jaar later Amerikaanse sportwetenschappers cordyceps uittestten op duursporters vielen de resultaten vies tegen.
Wielrenners die 5 weken achtereen dagelijks 3 gram Cordyceps sinensis slikten merkten daar helemaal niets van. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Apr;14(2):236-42.] In de studies had ook een combinatie van Rhodolia rosea en Cordyceps sinensis geen effect op de prestaties van wielrenners. [J Strength Cond Res. 2005 May;19(2):358-63.] [Med Sci Sports Exerc. 2004 Mar;36(3):504-9.]
De voedingsonderzoekers van de University of California gaven cordyceps echter nog een kans. Zij gebruikten geen sporters als proefpersoon, maar ouderen. Acht proefpersonen kregen elke dag 3 gram van het gestandaardiseerde cordycepsextract Cs-4, 12 weken achter elkaar. Zeven andere proefpersonen slikten een placebo. Voor en na de 12 weken moesten de proefpersonen fietsen zodat de onderzoekers hun conditie konden meten.
De onderzoekers vonden geen effecten op de zuurstofopname. Ze ontdekten wel dat cordyceps de intensiteit, waarbij je niet meer genoeg hebt aan aerobe verbrandingsprocessen en overschakelt op anaerobe processen, verhoogt met 10.5 procent. De intensiteit waarbij dat gebeurt heet de metabolic threshold. De tijdsduur waarin je die intensiteit kunt volhouden is beperkt.
Als je de metabolic threshold overschrijdt merk je dat aan je ademhaling. Je gaat ineens stukken dieper ademhalen. Bewegingswetenschappers zeggen dan dat je de ventilatory threshold overschrijdt. Ze voegen daar dan meteen aan toe dat de ventilatory threshold en metabolic threshold niet helemaal hetzelfde zijn, maar dat ze je niet zullen vervelen met een complex verhaal waar je nu even niks aan hebt. Doen wij dus ook niet.
Het inspanningsniveau waarbij de proefpersonen ineens dieper gingen ademen nam door de suppletie met 8.5 procent toe.
Hoe cordyceps precies werkt hebben de onderzoekers niet bestudeerd, maar ze citeren een dierstudie waarin cordyceps zorgt voor meer ATP in spiercellen. In cordyceps zitten verbindingen die lijken op adenosine, en de onderzoekers vermoeden dat die iets met dat effect van doen hebben.
|
|
|