Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Afslanken       Myostatinremmers       Vetzuchtepidemie    

1 2 - 1 0 - 2 0 0 8

  Overgewicht verhoogt aanmaak myostatin in spiercellen (Diabetes. 2008 Oct 3. [Epub ahead of print].) Nu de myostatinblokkers op het punt staan om op de markt te komen storten onderzoekers zich wereldwijd op myostatin. Myostatin is een eiwit dat spieren aanmaken om hun eigen groei af te remmen. Blokkeer je de werking, dan groeien de spieren ongekend goed. Alles wat de afgifte van myostatin vermindert stimuleert de spiergroei - en andersom, alles
Overgewicht verhoogt aanmaak myostatin in spiercellen
wat de aanmaak van myostatin stimuleert remt de spiergroei.
Als het gen voor myostatin niet meer werkt worden dieren monsterlijk groot. Hondenfokkers hebben wel eens per ongeluk zulke dieren gemaakt. Artsen hebben ook wel eens gepubliceerd over opmerkelijk gespierde mensen waarbij de myostatin-genen niet meer werken.
De aanmaak van myostatin is beduidend hoger bij mensen met extreem overgewicht, ontdekten de Canadezen. Ze vergeleken mensen met een BMI van bijna vijftig met mensen met een BMI van iets boven de 25.
De onderzoekers namen een beetje spiercellen uit hun proefpersonen, en keken vervolgens naar de aanmaak van signaaleiwitten door die spiercellen. In de spiercellen uit de obese mensen was de aanmaak van myostatin 2,9 keer hoger dan bij de spiercellen van de mensen met een normaal BMI.
Toen de onderzoekers in hun proefpersonen keken, kregen ze bevestiging van wat ze hadden gevonden in hun -studies. In de spieren en het bloed van de obese mensen was de concentratie myostatin respectievelijk 23 en 35 procent hoger dan bij de mensen met een gezond gewicht.
De dikke mensen maakten meer van katabole eiwit aan naarmate hun lichaam ongevoeliger was voor insuline, ontdekten de Canadezen verder.
Wat de Canadezen hebben ontdekt past in wat we inmiddels weten over de relatie tussen vetweefsel en de opbouw van spierweefsel. Je bouwt moeilijker spierweefsel op als je dik bent. Andersom, als dikkerds afvallen is hun lichaam beter in staat om spieren op te bouwen.
Een factor is waarschijnlijk ook wat voor vetten er precies in vetweefsels zijn opgeslagen, blijkt uit recent Nederlands onderzoek. Niet elke dikke buik is even ongezond. Vetlagen vol onverzadigde vetzuren die PPAR activeren zouden wel eens minder ongezond kunnen zijn dan vetweefsels voor verzadigde vetten en transvetten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken