Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Oxandrolone       Kanker & preventie    

1 8 - 0 4 - 2 0 0 3

Oxandrolone vergroot spiermassa kankerpatienten

Kanker- en HIV-patienten hebben baat bij de anabole stero´de oxandrolone. Het middel vermeerdert de vetvrije massa, het lichaamsgewicht en de kwaliteit van het leven. Dat vertelden onderzoekers op het 27ste Clinical Congress of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, januari 2003 in San Antonio.

"Gewichtsverlies is een groot probleem voor mensen met kanker in een gevorderd stadium", zegt onderzoeksleider Simon Tchekmedyian. "Ze verzwakken en verliezen spieren en lichaamskracht."

In een onderzoek van vier maanden gaf Tchekmedyians team 128 mensen met HIV en 131 met kanker dagelijks twintig milligram oxandrolone. Tegelijkertijd gaven de onderzoekers de proefpersonen voorlichting over voeding en training en spoorden ze de patienten aan daar iets mee te doen.

Van de kankerpatienten werd tachtig procent zwaarder of bleef op gewicht. Gemiddeld wonnen de patienten een kleine twee kilo aan spiermassa. De winst bij de mensen met HIV was een kilo meer.

"Verbetering van spiermassa is belangrijk. Die paar kilo kunnen het verschil betekenen tussen werken en thuiszitten", zegt Tchekmedyian. "De kwaliteit van het leven verbetert er aanzienlijk door." De kankerpatienten waren voordat de proef beogn niet in staat te werken. Na de proef zouden ze in theorie weer licht werk aankunnen.

Er zijn nog meer medicijnen die artsen gebruiken om kankerpatienten te laten aankomen. Die laten in de regel alleen de vetmassa toenemen. Oxandrolone is het eerste middel dat in degelijke wetenschappelijke studies bij kankerpatiŰnten de spiermassa vergroot.

Tchekmedyian begint nu aan een groter onderzoek, met placebogroepen en verschillende soorten kankerpatienten. "De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend", zegt hij. Over bijwerkingen heeft hij het niet gehad.

Tchekmedyian is verbonden aan de Pacific Shores Medical Group, Long Beach, en de University of California at Los Angeles.

Barbara Boughton. Newsdesk. Drug increases lean tissue mass in patients with cancer. The Lancet Oncology, 1 March 2003, Page 135.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken