Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Oxandrolone       Oxandrolone op zwarte markt    

2 7 - 0 4 - 2 0 0 4

Oxandrolone werkt bij oud en jong even goed

Patiënten met ernstige brandwonden zetten meer spierweefsel aan als ze oxandrolone gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse Harvard, die proeven deden met veertig brandwondenslachtoffers. Bij ouderen sloeg het anabool even goed aan als bij jongeren.

De patiënten die Robert Demling en Leslie DeSanti onderzochten was er niet goed aan toe. Zo'n veertig procent van hun huidoppervlak was bedekt met diepe brandwonden. Uit de literatuur was bekend dat deze patiënten meestal overleven, maar dat het genezingsproces het uiterste van hun lichaam vraagt. De behoefte aan eiwitten is zo groot, dat het lichaam zijn eigen voorraden aanspreekt en snel spiermassa verliest.

Oxandrolone
De onderzoekers wilden weten of ze daar met oxandrolone iets aan konden doen. Hun keuze viel op dat middel omdat uit dierproeven was geleken dat oxandrolone het minst androgene en meest anabole middel was: tien keer zo anabool als testosteron en slechts ééntiende zo androgeen.

De onderzoekers vroegen zich ook af of mensen minder goed reageren op anabolen als ze ouder zijn. Daarom stelden ze twee groepen samen, eentje van gemiddeld 34 jaar en eentje van gemiddeld 60 jaar. Beide groepen waren even ernstig verbrand.

De onderzoekers gaven de patiŽnten twee keer per dag tien milligram oxandrolone. Een controlegroep kreeg niets. [Hier] zie je wat er tijdens een periode van vier weken met het lichaamsgewicht van de proefpersonen gebeurde.

[Hier] en [hier] zie je wat het kuurtje deed met de vetvrije massa en de vetmassa. De bovenste figuur geeft informatie over de patiŽnten voordat de behandeling met het anabool begon, daaronder zie je wat er tijdens de kuur van vier weken gebeurde. Duidelijk is dat de oxandrolonegebruikers niet alleen méér aankomen, maar dat de toename van hun lichaamsgewicht ook uit meer spiermassa bestaat.

Als je de twee laatste figuren bekijkt, zie je dat het totale gewicht dat ouderen winnen iets minder is dan de jongeren, maar dat het aantal 'harde' kilo's winst bij ouderen weer hoger is. Ouderen, concluderen de onderzoekers, reageren net zo goed op oxandrolone als jongeren.


Oxandrolone werkt bij oud en jong even goed


De onderzoekers bepaalden het functioneren van hun proefpersonen en kenden ze een functional indepence-score (FIM) toe. Komt die boven de honderd, dan zijn je spieren en je controle daarover zo goed dat je voor jezelf kunt zorgen. Jongeren hebben meestal een FIM van 115, ouderen van 105. [Deze figuur] vertelt wat er met de FIM van de proefpersonen gebeurde.

De vier weken van anabolengebruik leidden niet tot bijwerkingen. Bij drie patiënten steeg de concentratie van het enzym alkaline fosfatase tijdelijk, maar die stijging kwam niet boven de vijftig procent van de normale spiegel. Vermannelijkende bijwerkingen bij de vrouwen traden niet op.


Oxandrolone werkt bij oud en jong even goed


Demling, RH en DeSanti, L. The rate of restoration of body weight after burn injury, using the anabolic agent oxandrolone, is not age dependent. Burns 17 (2001) 46Ė51. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken