Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Levensverlenging & leefstijl       Cerebrogenics       Koffie       Dementie voorkomen    

1 3 - 1 0 - 2 0 0 6

  Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering (Eur J Clin Nutr. 2006 Aug 16; [Epub ahead of print].)
Oudere mannen van zestig tot tachtig jaar verouderen mentaal minder snel als ze een paar koppen koffie per dag drinken. Dat ontdekten onderzoekers van RIVM en Wageningen Universiteit toen ze zeshonderd oudere mannen psychologisch testten, tien jaar volgden, en vervolgens nog eens testten.

Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering

De figuur hierboven vergelijkt de mannen in het experiment die geen koffie dronken met de mannen die wel koffie dronken. De laatste categorie ging minder achteruit op de tests.
De onderzoekers hebben niet bestudeerd welke stof in koffie het effect veroorzaakt. Ze speculeren dat de cafeine in de koffie een factor is. Cafeine blokkeert de adenosine A2a-receptor in de hersenen, en verhoogt zo de afgifte van acetylcholine. Acetylcholine beschermt hersencellen tegen de beta-amyloide eiwitplaques die zich opbouwen tijdens het verouderingsproces.

Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering

Andere mogelijke actieve stoffen in koffie zijn magnesium en fenolen. Het belangrijkste fenol in koffie is cholorogeenzuur.
Volgens de gegevens van de onderzoekers is het effect optimaal bij een inname van drie koppen koffie per dag. Bij een hogere inname ebt wordt het wat minder, zoals je hierboven ziet. Of dat komt door de overmaat aan koffie is nog maar de vraag. Uit de studie blijkt dat in de groep van de allergrootste koffiedrinkers ook meer rokers en meer drinkers zitten.

1 0 - 1 0 - 2 0 0 6

  Walnoot beschermt tegen kaas (BBC)
Acht walnoten na een maaltijd met salami en kaas zijn genoeg om de kwalijke effecten van de dierijke vetten in die voedingsmiddelen vetten af te zwakken.
Walnoot beschermt tegen kaas
Verzadigd vet moedigt ontstekingsreacties aan, walnoten bestrijden dat. Net als olijfolie.
Slechte vetten zorgen er ook voor dat de aanmaak van NO in de bloedvaten afneemt, en de eerste fase van aderverkalking op gang komt. Dat effect gaat olijfolie niet tegen - maar walnoten doen dat wel. Onderzoekers vermoeden dat vooral het plantaardige omega-3-vetzuur ALA in walnoten daarvoor verantwoordelijk is.

0 8 - 1 0 - 2 0 0 6

  Coladrinkers hebben dunne botten (BBC)
Katherine Tucker van Tufts University onderzocht 2500 vrouwen en vrouwen. "Men reported drinking an average of five cola drinks a week, and women reported consuming four cola drinks a week. Cola consumption was linked to lower bone mineral density in women, but was not associated with bone mineral density in men."
Het is niet duidelijk of cola de veroorzaker van het effect is. Vrouwen die veel cola drinken, hebben een leefstijl waarbij ze minder calcium binnenkrijgen. Een andere theorie is dat phosphoric acid in cola in het bloed komt, en calcium uit de botten haalt.

0 5 - 1 0 - 2 0 0 6

  Thee verlaagt cortisolspiegel (Psychopharmacology (Berl). 2006 Sep 30; [Epub ahead of print].)
In de voorzomer, op een symposium in Barcelona, vertelde de onderzoeksdirecteur van Unilever dat het bedrijf onderzoek doet naar gezonde stofjes in thee. Wel - in een komende editie van Psychopharmacology mogen we daar alvast iets van proeven. Onderzoekers van Unilever Research Colworth hebben aangetoond dat de gewone zwarte thee de aanmaak van cortisol tijdens en na stressvolle gebeurtenissen met twintig procent terugschroeft.
In de figuur hieronder staat de vette lijn voor de controle-groep. [Gestippeld in de originele figuur, vet in onze verkleinde versie.] Het dunne lijntje staat voor de theegroep.

Thee verlaagt cortisolspiegel

De Britten brachten hun proefpersonen eerst in een moeilijke situatie, waarin ze bijvoorbeeld werden beschuldigd van winkeldiefstal. Tijdens de gebeurtenis maten de onderzoekers de cortisolspiegel, de bloedstolling en de bloeddruk van de proefpersonen. Alleen de cortisolspiegel reageerde significant.
De controlegroep had vier weken geen thee gedronken, en ook geen voedingsmiddelen gegeten waarin dezelfde flavonoiden zitten als in thee. De experimentele groep dronk zes weken vier maal daags een theedrankje dat ze moesten brouwen op basis van een extract van zwarte thee.
Cortisol
Hoe de zwarte thee het effect veroorzaakt weten de onderzoekers niet. Ze speculeren dat sommige flavonoiden interacteren met de GABA-A receptor, of dat het aminozuur theanine excitatory amino acid neurotransmitters remt.
Wijzelf vermoeden dat thee de enzymen activeert waarmee het lichaam cortisol en zijn metabolieten afvoert. Vraag ons niet waarom. Hunch.
De Britse overheid en de Britse hartstichting betaalden mee aan het onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken