1 1 - 0 2 - 2 0 0 8
Paranoten betere voedingsbron van selenium dan supplementen (Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):662-5.)
Mensen in landen waarin de bodem weinig selenium bevat - zoals Nederland - zouden elke dag twee paranoten moeten eten. Dat verhoogt de concentratie selenium in hun lichaam, schrijven onderzoekers uit het selenium-arme Nieuw-Zeeland in de American Journal of Clinical Nutrition. Paranoten - op z'n Engels: Brazilian nuts - bevatten een vorm van selenium die beter opneembaar is dan het selenium in prijzige supplementen.
Een tekort aan selenium verhoogt de kans op kanker, een haperend immuunsysteem, infecties, onvruchtbaarheid en mankementen aan de aanmaak van schildklierhormonen. Dat komt omdat selenium een onderdeel is van belangrijke ontgiftende enzymen als glutathion peroxidase. In het lichaam maakt glutathion peroxidase tot vrije radicaal omgetoverde vetzuren onklaar, en verandert het gevaarlijke molecuul waterstofperoxide in water. Zo voorkomt het enzym
dat celwanden en erfelijk materiaal schade oplopen.
Omdat het Nieuw-Zeelandse dieet vrij weinig selenium bevat, deden de onderzoekers een experiment om uit te vinden wat de beste manier is om daaraan iets te doen. Drie groepen proefpersonen, overigens uitgekozen omdat hun seleniumspiegel niet hoog was, kregen twaalf weken achtereen dagelijks een placebo, twee paranoten of honderd microgram L-seleno-methionine in de vorm van een supplement. De twee noten leverden volgens analyses van de onderzoekers 53 microgram selenium.
Hieronder zie je wat een twaalf weken durende suppletie deed met de seleniumspiegel. Je ziet ook wat die suppletie deed met de activiteit van het enzym glutathion peroxidase in het bloed van de proefpersonen.
Toen de onderzoekers keken hoeveel de activiteit van het enzym glutathion peroxidase door de suppletie veranderde, ontstond de figuur van hieronder. Paranoten bleken effectievere verhogers van de enzymactiviteit dan het supplement.
"A simple public health recommendation to include as few as a Brazil nut a day in the diet would avoid the need for fortification of foods or for expensive supplements to improve the selenium status of New Zealanders", concluderen de onderzoekers.
Recente studies laten zien waarom seleniumrijke voedingsmiddelen waarschijnlijk een beter effect hebben op de gezondheid dan supplementen. In experimenten waarin mensen een seleniumsupplement met tweehonderd milligram selenium slikten bleek dat een overmaat aan selenium de kans op suikerziekte verhoogt. In soortgelijke proeven bleek ook dat supplementen met selenium niet beschermen tegen hart- en vaatziekten.
1 3 - 0 3 - 2 0 0 8
Meer groenten en fruit, meer spiermassa (Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):379-84.)
Hoe meer kalium ouderen via groenten en fruit eten, des te groter is het percentage van hun lichaam dat niet uit vet bestaat - de lean body mass, dus. Dat melden onderzoekers van Tufts University in de American Journal of Clinical Nutrition.
In groenten en fruit zit kaliumbicarbonaat. Die stof maakt het lichaam basisch. In vlees en granen zitten daarentegen aminozuren die van het lichaam een zuur milieu maken. Ze zetten om in zwavelige zuren.
Als het lichaam in ernstige mate verzuurt spreken artsen van metabole acidosis. Daarbij breekt het lichaam spierweefsel af. Waarschijnlijk gebeurt dat in een poging van het lichaam om de verzuring ongedaan te maken. De afgebroken eiwitten en aminozuren komen in de lever, die ze omzet in glutamine. De nieren zetten glutamine vervolgens weer om in ammonia, en ammonia neutraliseert zuren door ze te ontdoen van hun waterstofatomen.
Zou dat mechanisme ouderen vetvrije massa kosten? Vroegen de onderzoekers zich af. Als dat zo is, dan zou een dieet met veel kaliumbicarbonaat in de vorm van groenten en fruit juist spiermassa moeten beschermen. Om te controleren of dat werkelijk zo was, bestudeerden de onderzoekers vierhonderd ouderen van gemiddeld 71 jaar. Ze maten in hun urine de concentratie kalium - een merker voor de inname van kaliumbicarbonaat - en bepaalden hun lean body mass (LBM).
Het resultaat zie je hieronder. Het bovenste lijntje staat voor de mannen in de onderzochte groep, het onderste voor de vrouwen.
De onderzoekers verdeelden de ouderen in vier evengrote groepen aan de hand van de concentratie kalium in hun urine. Kwartielen, heten die groepen. Kwartiel 4 is de groep met de hoogste concentratie kalium. En zoals je ziet heeft die het hoogste percentage LBM.
De gemiddelde inname van kalium door de ouderen was 3,5 gram per dag. Dat is wat de doorsnee-westerling zo ongeveer binnenkrijgt, maar de helft van wat we volgens het Institute of Medicine eigenlijk zouden moeten consumeren. De helft daarvan kwam uit groenten en fruit. De ouderen met de hoogste inname consumeerden overigens tien gram kalium per dag.
Al met al kan het optimaliseren van de kaliuminname een bijdrage leveren aan het behoud van de spiermassa van ouderen, denken de onderzoekers. Een verdubbeling van die inname zou leiden tot 1,6 kilo meer vetvrije massa. De gemiddelde zeventiger zal in tien jaar ongeveer twee kilo vetvrije massa verliezen.
|
|
|