Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Anabolen & studies    

3 0 - 0 1 - 2 0 0 7

  PheraPlex vergroot het hart (Toxicol Lett. 2006 Dec 27; [Epub ahead of print].)
Even het geheugen opfrissen.
In de laatste dagen van dopinglab Balco werkten Victor Conte en zijn mannen koortsachtig aan een vervanger voor het onzichtbare designer-anabool THG. Dat was, hoorde Conte via zijn connecties, zo goed als gekraakt.
Die vervanger was DMT. De Canadese douane vond het anabool toen het de wagen onderzocht van sprinter Derek Dueck.
DMT
Het onbekende middel was 17-alfa-methyl 5-alfa androst-2-en-17beta-ol, een 3-des-oxy-anabool dat door Syntex in de vroege jaren zestig was ontwikkeld.
Op 18 oktober 2005 publiceerde de Washington Post een stuk van Amy Shipley, waaruit bleek dat datzelfde DMT onder namen als PheraPlex en Ergomax LMG als supplement op de markt was. [washingtonpost.com October 18, 2005]
PheraPlex vergroot het hart
En dat is het nog steeds.
Dopingonderzoeker Patrick Diel, lid van de Keulse groep rond Wilhelm Schaenzer, heeft DMT onderworpen aan dierproeven. Het resultaat verschijnt binnenkort in Toxicology Letters.
DMT is een volwaardig androgeen, schrijft Diel. DMT's hechting aan de androgeenreceptor doet niet onder voor die van DHT. Anders dan THG is DMT een specifiek androgeen, en hecht het nauwelijks aan de receptor voor progesteron.
Bovendien is DMT anabool. De figuur hieronder vergelijkt het anabole effect van DMT met dat van testosteronpropionaat op gecastreerde ratten. De dieren kregen twaalf dagen lang elke dag een injectie van 1 milligram actieve stof per kilo lichaamsgewicht.

PheraPlex vergroot het hart

In de kuitspier verhoogde DMT de aanmaak van androgeenreceptoren en IGF-1, ontdekte Diel. De mate waarin dat gebeurde was wel iets minder dan bij ratten die testosteronpropionaat kregen. De anabole werking van testosteron overtreft dus die van DMT. Daar staat tegenover dat DMT minder androgeen is dan testosteronpropionaat.

PheraPlex vergroot het hart

Ook het effect van DMT op de zaadblaasjes was geringer dan dat van testosteronpropionaat. Wat dat betreft klopt het onderzoek van Syntex volledig, merkt Diel op.
Effect op het gewicht van de lever had DMT niet. DMT liet wel de aanmaak van het enzym tyrosine amino transferase stijgen, maar die stijging was nauwelijks groter dan de stijging die testosteronpropionaat bewerkstelligde.
Zorgwekkender was het effect van DMT op de hartspier.

PheraPlex vergroot het hart

De onderzochte doseringen waren licht, zegt Diel. Als je dan toch zo'n effect vindt, en dat combineert met de literatuur over het verband tussen anabolen en structurele veranderingen van de hartspier, dan weet je dat je een potentiele bijwerking van DMT hebt gevonden.
Onderzoekers werken aan studies waarbij ze de effecten van DMT bij hoge doseringen onderzoeken. Als die klaar zijn weten we meer.

3 1 - 0 1 - 2 0 0 7

  Finse douane vindt steeds meer anabolen (Helsingin Sanomat 31.1.2007) [Offline]
Het Helsinki-Vantaa Airport had in 2006 72 gevallen. In de meest serieuze gevallen brengen reizigers de middelen gewoon met zich mee. Soms hebben ze tienduizend ampullen in hun bagage.
"The typical smuggler is a man under the age of 30 who is in good physical condition."
Mika Pitkaniemi, inspecteur bij de douane: "The problem is that the doctor who has written the prescription might be Chinese or Thai, and the prescription might be written in the doctor’s mother tongue. They write the prescriptions that the customer wants. The daily dose indicated in the prescription can be many times that which is common in Finland."
Anabolen en groeihormoon zijn het meest populair. De belangrijkste landen van herkomst zijn India en Thailand. Binnen Europa zijn dat Spanje en Griekenland.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken