2 3 - 1 2 - 2 0 0 6
Phosphatidylserine geeft sporters meer duur- en sprintvermogen (Sports Med. 2006;36(8):657-69.)
Phosphatidylserine, een supplement dat je zo ongeveer in elke webwinkel kunt kopen, werkt. Maar niet op de manier die de verkopers in hun advertenties beweren.
Dat concludeert de Britse sportwetenschapper Mike Kingsley in een overzichtsartikel in Sports Medicine.
Kingsley deed zelf onderzoek naar de prestatiebevorderende eigenschappen van phosphatidylserine. Hij gaf het supplement aan voetballers, en ontdekte dat de component hen meer uithoudingsvermogen gaf. Bovendien verbeterde het supplement hun sprintsnelheid. [Med Sci Sports Exerc. 2005 Aug;37(8):1300-6.]
Toen Kingsley wielrenners tien dagen lang dagelijks 750 milligram phosphatidylserine uit soja gaf, zag hij hetzelfde. Hij ontdekte bovendien dat de supplementenkuur de sporters toestond om 30 procent langer een inspanningsniveau vol te houden met een VO2max van 85 procent. [Med Sci Sports Exerc. 2006 Jan;38(1):64-71.]
Kijk. Dat zet zoden aan de dijk.
Phosphatidylserine is een fosfolipide. Fosfatidylserine zit in het lichaam vooral in celmembranen van metabool actieve weefsels, zoals het hart en de spieren. Het zorgt er onder meer voor dat hormonen die werken via receptoren in de membraan kunnen communiceren met cellen.
Sportwetenschappers vermoeden dat phosphatidylserine de membraan van spiercellen versterkt, en daardoor de aanslag van fysieke inspanning op de spieren vermindert. Een andere theorie is dat phosphatildylserine de aanmaak van het spierslopende hormoon cortisol vermindert.
Kingsley's proeven deden hem echter vermoeden dat het supplement anders werkt. Misschien doet het iets in de mitochondria, waar het de opname van zuurstof verhoogt, theoretiseert hij. Of misschien vergemakkelijkt het de heropname van calcium door het endoplasmatisch reticulum tijdens inspanning, waardoor de spiercellen beter en langer op een hoog niveau kunnen functioneren.
Kingsley waarschuwt in een overzichtsartikel in AgroFOOD Industry Hi-tech dat niet alle phosphatidylserine-producten hetzelfde zijn. Hij gebruikte "supplements manufactured using the method of specific transesterification of soybean lecithin and then blended with additional soybean lecithin to provide a concentration of 20% phosphatidylserine." [AgroFOOD Industry Hi-tech March/April 2006 anno 17 - No. 2] [Offline]
1 2 - 1 2 - 2 0 0 6
Dierstudie: vitamine K maakt verkalkte bloedvaten weer schoon (nutraingredients.com)
Nieuwsbericht, gebaseerd op een Nederlands onderzoek dat straks verschijnt in [Blood].
In de studie bezorgen onderzoekers ratten eerst adverkalking door ze zes weken warfarin te geven. Warfarin is een bloedverdunner die tevens de werking van vitamine K blokkeert. In de bloedvaten zorgt vitamine K ervoor dat het eiwit Matrix Gla-protein adververkalking tegengaat.
Geven de onderzoekers de verkalkte ratten zes weken lang voer dat per gram 5 microgram vitamine K bevat, dan gebeurt er niks. Krijgen de ratten voer waarin per gram 100 microgram vitamine K zit, dan vermindert de hoeveelheid kalk in de vaten met vijftig procent.
De onderzoekers gaven zowel plantaardige vitamine K1 als dierlijke vitamine K2. Het verschil tussen K1 en K2 is dat er aan dierlijke vitamine K extra prenyl-eenheden vastzitten. K1 heet ook wel phylloquinone en zit in groene groenten zoals erwten, broccoli en spinazie. Vitamine K2 heet ook wel menaquinone. Een variant met vier extra prenylen zit in vlees, in kaas zitten vitamines K2 met zeven, acht en negen prenylen. Een K2 met zeven prenyl-eenheden vind je ook in gefermenteerde sojaproducten zoals natto. Die vitamine zie je hierboven.
Nog niet zo lang geleden verklaarden Wageningse onderzoekers waarom er geen verband is tussen de consumptie van kaas - zit stampvol slecht vet - en hartaanvallen. Kaaseters krijgen niet vaker hartaanvallen dan kaasmijders. Dat komt, zei epidemioloog Marianne Geleijnse toen, omdat er relatief veel vitamine K2 in kaas zit.
0 4 - 1 2 - 2 0 0 6
Creatine met beta-alanine doet het beter (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Aug;16(4):430-46.)
Beta-alanine is het afwijkende broertje van L-alanine.
In het lichaam is het een grondstof voor carnosine, anserine en B5. Combineer je het met creatine, dan bouw je er volgens dit artikel meer spiermassa meer op.
Gewone creatine verhoogt de testosteronspiegel, zegt het stuk. De combinatie met beta-alanine doet dat niet. Da's minder.
0 1 - 1 2 - 2 0 0 6
Chroomsupplementen bedreigen gezondheid bodybuilders, zegt toxicoloog (ABC 1 December, 2006) [Offline]
Beklemmend nieuws uit Australie over chroom-supplementen - een productcategorie waarin Ergogenics zich al sinds 1999 vastbijt.
Die supplementen bevatten verbindingen van chroom III, een nauwelijks toxisch metaal. Maar in reageerbuizen verandert datzelfde chroom III in het kankerverwekkende chroom VI, vertelden biochemici een paar jaar geleden.
Nu vertelt een Australische onderzoeker, Lindsay Wu, dat hij een stap verder is gegaan, en heeft aangetoond dat chroom III uit supplementen in levende vetcellen verandert in chroom VI.
Wu maakt zich vooral zorgen over de bodybuilders die in de jaren negentig chroom in hoge doses zijn gaan gebruiken.
Humane studies die wijzen op gezondheidsschade door chroom heeft Wu nog niet. Maar er staat een studie - met bodybuilders - op stapel.
|
|
|