0 1 - 1 1 - 2 0 0 8
Piepjong? Groeihormoon maakt je niet droog (Endocrinology. 2008 Oct 23. [Epub ahead of print].)
Het effect van groeihormoon [ruimtelijke structuur hieronder] op de vetreserves hangt af van de leeftijd. Tot die conclusie komen endocrinologen van Ohio University in onderzoek naar genetisch veranderde muizen. De dieren, die door het inbrengen van groeihormoon-genen meer groeihormoon waren gaan aanmaken, werden op jonge leeftijd vooral vetter. Op wat latere leeftijd werden ze daarentegen beduidend droger.
In de bodybuilding geldt groeihormoon als het hormoon waardoor de elitebodybuilders hun vliesdunne, bijna doorschijnende
|
huid krijgen. Dat kosmetische effect dankt groeihormoon aan zijn stimulerende effect op de vetstofwisseling. Toch zijn er studies waarin proefdieren juist vetter worden als ze groeihormoon krijgen. Vandaar het onderzoek van Ohio State, dat binnenkort verschijnt in Endocrinology.
De onderzoekers schoten in het genoom van muizenembryo's genen voor bovine groeihormoon, en deden verder experimenten met dieren waarbij de nieuwe genen tot expressie waren gekomen. Bij die dieren nam de concentrate groeihormoon in het bloed toe met een factor vierhonderd. De concentratie IGF-1, een anabool hormoon dat de lever en de spieren aanmaken als er veel groeihormoon in het lichaam circuleert, verdubbelde.
Via NMR volgden de onderzoekers de veranderingen in de lichaamssamenstelling van de dieren. De dieren werden door de ingreep zwaarder, zie je hieronder. NT = niet genetisch veranderd.
De curven voor vrouwelijke dieren waren niet wezenlijk anders.
Het vetpercentage van de genetisch veranderde dieren was aanvankelijk hoger dan bij de niet-getransformeerde muizen. Pas na week zestien worden de bGH-muizen slanker dan de gewone muizen. Muizen worden normaliter vetter naarmate ze ouder worden, maar de bGH-genen staken daar een stokje voor.
Als je muizenlevens naar mensenlevens moet vertalen, dan hebben muizen van zestien weken al lang en breed hun rijbewijs. Ze mogen stemmen en zijn het ouderlijk huis uit, en als ze bij de kapper zitten horen ze voor de eerste keer in hun leven dat er ergens bovenop hun hoofd een grijze haar groeit.
In het lichaam verdubbelde bovendien het formaat van de lever.
De proef duurde een jaar. Gewone muizen kunnen in gevangenschap wel drie jaar oud worden, maar de onderzoekers besloten desondanks hun experiment na 56 weken af te kappen. Om methodologische redenen. Muizen die extra groeihormoon-genen krijgen, en daardoor meer groeihormoon aanmaken, worden nu eenmaal niet zo oud als gewone muizen.
|
|
|