0 7 - 1 1 - 2 0 0 9
Paracetamol werkt half zo goed door testosteronkuur (Indian J. Pharmac. 1985 17:136-9.)
Je zit in een aardige kuur, en je wordt overvallen door een gillende koppijn. Geen nood, denk je. Daarvoor hebben ze paracetamol uitgevonden. Alleen jammer dat de makers van paracetamol geen rekening hebben gehouden met mannen die testosteron in hun lichaam spuiten. Volgens een dierstudie van een kwart eeuw geleden werkt paracetamol minder goed als je testosteron injecteert.
In 1985 publiceerden farmacologen van Gandhi Medical College in Bhopal een studie in de Indian Journal Of Pharmacology, waarin ze pijntests deden op ratten. Die test hield in dat ze de staart van de dieren in heet water deden. Vervolgens keken ze hoe lang het duurde voordat de ratten hun staart terugtrokken. Hoe langer die tijd, des te ongevoeliger zijn de dieren voor pijn.
Zo testten de onderzoekers het pijnstillende effect van paracetamol en indomethacin. Ze dienden de pijnstillers enkele minuten voor de heetwater-pijntest toe. De onderzoekers wilden vooral meer weten over de wisselwerking tussen de pijnstillers en de hoeveelheid mannelijk geslachtshormoon die in de dieren circuleerde. Dus gaven ze hun ratten ook injecties met testosteron. De dosering was 1 mg/kg/dag, en de toediening begon drie dagen voor de pijnproef. De onderzoekers deden hun proeven ook met gecastreerde ratten.
De uitkomst van de proeven zie je hieronder. Je kijkt naar de tijdspanne waarna de dieren hun staart uit het water trokken. De cijfers zijn seconden.
Het testosteronniveau in groep 4 was waarschijnlijk ongeveer gelijk aan dat van groep 1.
Paracetamol verlengt de tijd dat ratten hun staart in heet water laten zitten met 72 procent. Geef je de dieren testosteron, dan wordt die tijd slechts 32 procent langer. Als je het zo bekijkt, dan verminderen de testosteron-injecties de pijnstillende werking van paracetamol met 55 procent.
|
|
|