0 3 - 0 9 - 2 0 0 7
Plantaardige insuline-mimmickers verbeteren werking creatine (
J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 13;14:18.)
Alles wat we tamelijk zeker weten over creatine. Dat staat in dit overzichtsartikel over het meest onderzochte, meest effectieve en meest populaire voedingssupplement in de krachtsport. Tot de auteurs behoren ouwe rotten als Richard Kreider, Tim Ziegenfuss en Jose Antonio.
Volgens het stuk werkt creatine het snelst als je drie dagen "laadt" met doseringen van 0,3 gram per kilo lichaamsgewicht. Daarna stap je over op een onderhoudsdosis van drie tot vijf gram creatine per dag.
Meteen beginnen met de onderhoudsdosis kan ook. Het duurt alleen langer totdat je spiercellen volgeladen zijn en je een verbetering van de prestaties ziet.
Over de combinatie van HMB en creatine, een paar jaar geleden nog een heet onderwerp op de supplementenfora, durven de schrijvers geen uitspraken te doen. Volgens een studie - uit de koker van de makers van HMB - werkt dat combo, maar een recente studie vond geen significant ergogeen effect in krachtsporters die dagelijks drie gram creatine en drie gram HMB gebruikten.[J Strength Cond Res. 2007 May;21(2):419-23.]
Merkwaardig is dat het verslag rept over de combinatie van natriumfosfaat en creatine. Die "has been reported to enhance high-intensity endurance exercise". Dat is nieuw. Tot dusver zijn we natriumfosfaat in creatine-studies alleen tegengekomen als een stofje dat je aan je controlegroep geeft. [Med Sci Sports Exerc. 2001 Oct;33(10):1667-73.]
Andere beproefde combinaties zijn die van creatine en suikers, of creatine, suikers en eiwitten.
"It appears that combining creatine monohydrate with carbohydrate or carbohydrate and protein produces optimal results", aldus de onderzoekers.
Hierboven zie je wat het effect is van het toevoegen van glucose aan creatine. De proefpersonen slikten drie dagen lang dagelijks vier capsules met vijf gram creatine. De glucose-groep (dextrose in de figuur) nam bij elke capsule ook nog eens achttien gram glucose in. Op de verticale as zie je hoeveel creatine de proefpersonen vasthielden.
Je lichaam gaat dus zuiniger om met creatine als je het met suikers inneemt. Als je niet snel dik wordt, dan zijn die suikers geen probleem. Anders wel.
De bovenstaande figuur komt uit een studie uit 2003. Dit is overigens verricht door de auteurs van het overzichtsartikel waarover dit stukje gaat. Journal of Exercise Physiology Online Volume 6 Number 2 May 2003 37-43.]
Twee jaar eerder publiceerden dezelfde onderzoekers een onderzoek naar een alternatief voor de combinatie van creatine en glucose: creatine en het plantenstofje D-pinitol. [Journal of Exercise Physiology Online Volume 4 Number 4 November 2001 41-47.]
D-pinitol ken je misschien ook als 3-O-methyl-chiro-inositol. De verbinding imiteert de werking van insuline.
De onderstaande figuur vertelt hoeveel creatine je vasthoudt als je creatine combineert met D-pinitol.
De grafiek is gebaseerd op een proef die drie dagen duurde.
Vier keer per dag slikten de proefpersonen vijf gram creatine. In de LP-groep slikten de proefpersonen daarbij twee keer 0,5 gram D-pinitol. In de HP-groep slikten de proefpersonen vier keer per dag een dosis van 0,5 gram pinitol.
De lage dosis werkte, de hoge niet.
Waarschijnlijk heeft creatine een mechanisme nodig om in de spiercellen te komen dat iets harder werkt als er insulinemoleculen koppelen aan de insulinereceptoren van de spiercel. In hoge doseringen zal D-pinitol wel een belangrijk eiwitje saboteren, dat nodig is voor het goed functioneren van die receptoren.
D-pinitol is duur. Kaneelextracten als Cinnulin, die net als D-pinitol de werking van insuline imiteren, zijn goedkoper. Cinnulin en creatine zouden dus samen uitstekend kunnen werken - maar, zo zeggen de onderzoekers, die combinatie is nog niet onderzocht.
0 2 - 0 9 - 2 0 0 7
Israelische onderzoekers ontdekken plantenstof tegen rimpels (Science Daily September 1, 2007)
In Israel heeft Orit Bossi van Hebrew University in planten een verbinding ontdekt waarvoor de kosmetische industrie een moord zou doen: een natuurlijke stof die rimpels bestrijdt. Dat meldt Bossi's universiteit in een persbericht.
Rimpels ontstaan door het afbreken van collageenvezels in de huid. De stof die Bossi in handen heeft gaat dat tegen. Om wat voor stof het gaat, of in welke planten Bossi de component heeft gevonden, is voorlopig geheim. Die informatie komt pas naar buiten als Bossi haar ontdekking heeft gepatenteerd.
Wel is bekend volgens welke mechanisme de rimpelremmer werkt: het anti-oxidantmechanisme.
"A problem with many of the commercial antioxidants found today in the market that are said to retard the aging process is that they oxidize quickly and therefore their efficiency declines with time", zegt Bossi, die onlangs op het onderzoek naar de plantenstof promoveerde. "Vitamin C, for example, oxidizes rapidly
and is sensitive to high temperatures. This is also true of the antioxidant EGCG which is found in green tea, and vitamin E. As opposed to these, the antioxidant which I used in my research is able to withstand high temperatures, is soluble in water, and does not oxidize easily and thus remains effective over time."
Bossi voorziet een nieuwe generatie kosmetische producten, "more effective against deeper levels of skin wrinkles than current products".
Bossi heeft haar rimpelremmer al getest op huidweefsel van muizen. De onbekende component voorkwam dat de huidcellen meer vrije radicalen aanmaakten toen Bossi ze blootstelde aan zonlicht.
Eens even nadenken. Plantaardig. Voor kosmetische producten, zoals cremes. Remt huidveroudering. Oxideert niet snel, bestand tegen hitte.
Wij gokken op een carotenoid.
|
|
|