Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige steroiden       Anabolica       Risico's van anabolica       Ongewone anabole middelen    

1 5 - 0 2 - 2 0 0 7

Het plantensteroid in Mass FX heet chlorogenin

Het plantensteroid in Mass FX heet chlorogenin

Het heet Mass FX, en Anabolic Xtreme bracht het in de herfst op de markt. [Google] Het is een designersupplement met een anabole werking, volgens de makers. Het heeft ons enige moeite gekost om te achterhalen wat er precies in Mass FX moet zitten, afgaande op de informatie van de fabrikant, maar we zijn er uit. Denken we. Het is chlorogenin.

Anabolic Xtreme liet in augustus 2006 via de messageboards weten dat het Mass FX in de pijplijn had. Het bedrijf zocht testers, aldus een draadje op bodybuilding.com.

Het bedrijf vermeldde meteen al wat de proefkonijnen zouden ervaren. In de eerste week zouden ze an alpha mentality over zich voelen komen. Ze zouden zich helemaal man voelen, libidineus en agressief, en bij zonsopgang spontaan kukeleku kraaien. In de tweede week zouden ze harder kunnen trainen, en meer pomp ontwikkelen. En de derde week zou hun lichaam veranderen. Mass FX zou resulteren in "lean muscle mass and strength gains".

Kijk. Met zo'n proefopzet heb je natuurlijk geen placebogroep meer nodig. Scheelt weer in de kosten.

Kennelijk waren de ervaringen van de testers positief, want in november 2006 kon Anabolic Xtreme op de board van Anabolic Minds melden dat Mass FX in de verkoop ging. [AnabolicMinds.com 13/11.06]

De actieve stof in Mass FX is 25R-Diol, en dat is weer een afkorting voor (3b,5a,6a,25R)-Spirostan-3,6-diol.

"A natural derivative of a class of compounds called sapogenins", schrijft Anabolic Xtreme. "It has potent anabolic properties and no (pro-hormone type) harsh side effects. Although we have gone the SYNTHETIC route to this compound it is related to nature. The route we have taken to create this compound is it's key to success.”

Chlorogenin

Nou – synthetisch is 25R-diol niet. Je kunt het synthetisch maken, maar dat is onbetaalbaar. Het is een stof die je vindt in de natuur, en die plantenwetenschappers kennen als chlorogenin. Hij komt voor in Tribulus [Ann Pharm Fr. 1968;26(12):745-8.], de wilde hyacinth [Phytochemistry. 1991;30(11):3721-7.] en waarschijnlijk in nog meer planten. Uit zo'n plantaardige bron haalt Anabolic Xtreme zijn verbinding.

Wat deze verbinding in mensen of dieren doet weten we niet. We hebben geen enkele studie kunnen vinden. We weten ook niet hoe Anabolic Xtreme op het idee is gekomen om deze plantenstof in supplementen te stoppen, maar we hebben wel een theorie. Er is een plantenstof die sprekend op deze verbinding lijkt, en die wel onderzocht is.

25R 5-Alfa-Spirostane-2-Alfa,3-Beta,5-Alfa-Triol-6-One

De verbinding hiernaast heeft volgens Russische studies uit de jaren zeventig een anabole werking. Die stof is 25R 5alfa-spirostane 2alfa,3beta,5alfa-triol 6-one. [Farmakol Toksikol. 1976 Sep-Oct;39(5):631-5.] [In het abstract is sprake van een hydroxylgroep op C6. Dat moet een oxogroep zijn – red.] Je ziet de structuurformule hierboven.

De Russen zeggen dat ze hebben aangetoond dat plantenstoffen als ecdysteroiden en spirostanen de werking van anabole steroiden evenaren en soms zelfs overtreffen. Of dat klopt, tsja. Daar kunnen we niets over zeggen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken