Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Eiwitten       Thee       Cosmeceuticals    

2 6 - 0 8 - 2 0 0 9

  Polyfenolen in cistusthee en groene thee vegen bacteriën van je tanden (J Dent. 2009 Jul;37(7):560-6.)

Frisdrank - cola's en energiedrankjes voorop - slopen je gebit. Ze bevatten voedingszuren die je glazuur oplossen. Dranken die niet in een fabriek in elkaar worden gezet, zoals groene thee en cistusthee en druivensap, doen het tegenovergestelde, ontdekten onderzoekers van de Duitse University of Freiburg. De polyfenolen in die producten halen de bacteriën van je tanden en kiezen.

Polyfenolen in cistusthee vegen bacteriën van je tanden
Bacteriën zitten in biofilms op je tanden en kiezen. Sommige bacteriën doen geen kwaad - de eubacteriën - maar maar sommige verzieken je adem en slopen je gebit. Ze zetten eiwitten uit je voeding om in zwavelgassen uit en zetten koolhydraten om in zuur. Dat zuur lost je glazuur op. Vooral de streptococcen zijn geduchte smoelenslopers.

Fenolen in voeding zouden in theorie die smoelenslopers kunnen remmen. Polyfenolen remmen eiwitten, ook de eiwitten waarmee bacteriën zich aan elkaar vastplakken in biofilms. Omdat de onderzoekers wilden weten of polyfenolrijke voedingsmiddelen dat in de praktijk ook doen deden ze een experiment met zes vrijwilliger en stukjes glazuur uit het gebit van koeien. De proefpersonen kregen de stukjes runderglazuur in hun mond en dronken daarna rode wijn, zwarte of groene thee, cistusthee of rode druivensap. Twee uur later haalden de onderzoekers het runderglazuur uit de mond van de proefpersonen, en onderzochten hoeveel bacteriën daarop zaten. Het resultaat zie je hieronder.


Polyfenolen in cistusthee vegen bacteriën van je tanden


Cistusthee presteert het allerbest, daarna volgen rode wijn en druivensap. Of die laatste twee echt goed zijn voor het gebit durven de onderzoekers niet te zeggen. Ze halen dan wel micro-organismen van het glazuur, maar wijn en sap bevatten ook voedingszuren. Voedingszuren lossen ook glazuur op. Misschien heft het ene effect het andere op...

In de bovenstaande test keken de onderzoekers naar alle bacteriën. Ze deden ook metingen waarbij ze een onderscheid maakten tussen goedaardige organismen [Eub] en bekslopende streptococcen [Strept]. Groene thee kwam als beste streptococbestrijder uit de bus.


Polyfenolen in cistusthee vegen bacteriën van je tanden


Als je wilt voorkomen dat er bacteriën op je gebit gaat zitten, dan is cistusthee de beste keuze, concluderen de onderzoekers. Wil je vooral de gemene streptococcen treffen, dan heb je meer aan groene thee.

Japanse onderzoekers publiceerden verleden jaar een studie waarin een extract van groene thee slechte adem bestreed. De polyfenolen in groene thee saboteerden de stofwisseling van streptococcen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken