Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vlees       Visolie       Kankerpreventie       Prostaatkanker    

0 6 - 1 1 - 2 0 0 6

  Een portie zalm per week vermindert kans prostaatkanker 43 procent (nutraingredients.com) (Offline)
Stuk, gebaseerd op een Zweedse studie die binnenkort verschijnt in de International Journal of Cancer. [Int J Cancer Actions. 2007 Jan 15;120(2):398-405.] De studie, gedaan onder een kleine tweeduizend mannen, bevestigt wat we over prostaatkanker en visvetzuren denken te weten.
Zalm, de vissoort waar de meeste visvetzuren in zitten, verlaagt je kans op prostaatkanker - fors. Eet je een keer of vaker per week zalm, dan vermindert je kans op prostaatkanker met 43 procent.
Vissticks en witte vis verhogen de kans, net als garnalen en schelpen. Eet je niet alleen zalm, maar ook makreel, dan daalt je kans op prostaatkanker nog verder.
In de tabel hieronder staat OR voor de kans op prostaatkanker. Hoe lager de OR, hoe geringer de kans.

Een portie zalm per week vermindert kans prostaatkanker 43 procent

Waarom vissticks, garnalen en vet-arme vis de kans op prostaatkanker verhogen weten de onderzoekers niet zeker. Misschien komt het omdat die producten weinig visvetzuren bevatten, maar in het dieet van de mannen visproducten vervangen waar wel veel visvetzuren in zitten.
De Zweden keken ook naar het effect van de totale inname van vetzuren.
"After multivariate adjustment, intake of n-6 fatty acids was significantly associated with a 36% increased relative risk of prostate cancer in the highest when compared to the lowest quartile of intake. In separate analyses of linoleic acid and AA, only high intake of linoleic acid was associated with an increased risk of prostate cancer, and contributed the most to the positive association between omega-6 fatty acids and prostate cancer risk."

1 4 - 1 1 - 2 0 0 6

  Beetje meer kans op borstkanker door rood vlees (Washington Post November 14, 2006)
Onderzoek uit de koker van Walter Willett. [Arch Intern Med. 2006;166:2253-2259.]
Het nieuwsartikel in de Washington Post is een beetje misleidend. Dat bericht zegt: "Those who consumed the most red meat had nearly twice the risk of those who ate red meat infrequently."
Dat is echter alleen waar voor ER+/PR+ breast cancer. Volgens het integrale verslag is de totale kans op borstkanker ook verhoogd bij een hoge consumptie van rood vlees, maar in mindere mate.
De onderzoekers suggereren drie mechanismen die het effect kunnen verklaren: synthetische hormonen in het vlees (veeboeren mogen in de VS hormonen gebruiken), organisch ijzer en heterocyclische amines die ontstaan tijdens het bakken van vlees.

0 8 - 1 1 - 2 0 0 6

  Twee keer frisdrank per dag, en je kans op alvleesklierkanker verdubbelt (nutraingredients.com 08/11/2006) (Offline)
Stukje over een onderzoek van Susanna Larsson van het Zweedse Karolinska Institute, die vanaf 1997 tachtigduizend gezonde personen volgde. Daarvan kregen er uiteindelijk honderddertig pancreaskanker.
"At least two fizzy or syrup-based drinks per day increased risk by 90 per cent, the study found. Consumers who added sugar to any food or drink at least five times a day also had a 70 per cent higher risk of pancreatic cancer than those who added no sugar."

0 8 - 1 1 - 2 0 0 6

  Met natriumglutamaat is niks mis (The Guardian July 10, 2005)
Achtergrondartikel van Alex Renton.
Natriumglutamaat
Over de opkomst van een smaakstof die we dagelijks binnenkrijgen, die bedrijven groot heeft gemaakt, die Renton stiekem door zijn gebakken tomaten doet, en die de industrie in verdekte termen op de etiketten vermeldt. Goed stuk.

3 0 - 1 0 - 2 0 0 6

  "Salvestrolen maken biologische groenten en fruit gezonder" (Reed October 25, 2006) (Offline)
Nieuwsbericht naar aanleiding van een stuk in Ortho, het tijdschrift voor de orthomoleculaire geneeskunde.
Volgens de gangbare voedingswetenschap heeft het eten van biologische plantaardige producten geen toegevoegde waarde voor de gezondheid. Biologisch geteelde appeltjes en preistronken (geef het maar een draai) bevatten evenveel vitamines en mineralen als gangbare producten, constateerde de ConsumentenBond nog in het begin van 2006. [Reed January 26, 2006] [Offline]
Resveratrol
Maar bij die analyse houden de onderzoekers geen rekening met stoffen als resveratrol, die de plant aanmaakt als hij zich verdedigt tegen schimmels, parasieten en virussen.
Salvestrolen, heten die stoffen. Omdat biologische tuinders geen gif gewasbeschermers gebruiken, maken hun planten meer salvestrolen aan.

Salvestrolen maken biologische groenten en fruit gezonder

In 2002 publiceerden Britse onderzoekers in de British Journal of Cancer (2002) 86, 774 778 [Offline] een studie die je aan het denken zet. De studie toont aan dat - in reageerbuizen, tenminste - het enzym CYP1B1, dat je vooral in kankercellen vindt, resveratrol omzet in picetannol. Piceatannol remt de groei van kankercellen.
Niet onbelangrijk quootje: "Overigens is het nog veel te vroeg om de toename van kanker in de Westerse wereld toe te schrijven aan een gebrek aan salvestrolen, aldus Ortho."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken