Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  SARM's       Detectie       Anabolen & risico's       Anabolen & studies    

3 0 - 1 0 - 2 0 0 7

  Portret van een ondergronds anabolenlab (Seattle Post-Intelligencer October 29, 2007)
Lange serie artikelen in een Amerikaanse krant, die een portret schilderen van het onlangs opgerold Samar Lab.
Samar Lab was de onderneming van Ray R. In een schuur achter zijn huis brouwde die zijn eigen spierversterkers, op basis van grondstoffen uit China. Trainen met gewichten deed R niet. Hij heeft wel eens een blauwe maandag rondgehangen op een gym - en kwam toen in een verdacht korte tijd zestien kilo aan. O mirakel.
Samar Lab maakte ook producten voor een ander ondergronds lab, het in Las Vegas gevestigde GA Labs.
De financiering van GA Labs en Samar kwam uit Thailand. Daar zat de Bosnier Goran C, de boekhouder van het netwerk. Via C kregen de mensen achter GA Labs en Samar hun geld, en werden de Chinese farmaceuten betaald.
Om hun spullen te verkopen zette het drietal het bodybuildingbord steroidsuperboard.com op. Daar adverteerden Samar en GA. Klanten betaalden via C.
Het internet is het nieuwe werkterrein van de FDA en de DEA. "The thing that's interesting to me are the Web sites, the bodybuilding sites and discussion boards", zegt openbare aanklager Tim Coughlin.
En nou komt het.
"In busting the operation, there was more to it than cameras secretly mounted outside suspected lab sites. Federal investigators appear to have the ability to tap the Internet, though no one is officially saying that."
De Amerikanen tappen het internet af. "We can't name the technology to intercept electronic communication all the way to the buyer", zegt DEA-woordvoerder Rusty Payne. "Typically, we don't focus on users, but we can now. We have the ability to intercept communication of thousands and thousands of people."
Stel nou eens dat dat klopt.
Als de Amerikanen die technologie nou gebruiken om makers van kinderporno of handelaren in verrijkt uranium achter slot en grendel te krijgen, ach, waarom niet. Dat is wel een aantasting van de private levenssfeer waard. Maar als de Amerikanen die technologie gaan inzetten voor zoiets betrekkelijk onnozels als het opsporen van de klanten van steroidsuperboard.com, dan vraag je je af: waarvoor gebruiken de Amerikanen die technologie nog meer? Wiens emails lezen ze nog meer?
Die van jou?

2 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Spanje: zeven anabolendealers opgepakt in Operatie Samson (typicallyspanish.com Oct 25, 2007) [Offline]
In het Spaanse Malaga hebben agenten een netwerk opgerold dat anabolen leverde aan sportscholen en fitnesscentra. Jaarlijks draaide de organisatie een omzet van drie miljoen euro, schat Justitie.
Het onderzoek naar het anabolennetwerk - dat de codenaam Operation Samson kreeg - begon in juni na tips van health authorities. Het netwerk kocht anabolen van Spaanse en Griekse bedrijven, en gebruikte daarvoor een winkel in farmacologische middelen als dekmantel.

2 6 - 1 0 - 2 0 0 7

  Wada werkt aan dopingtest voor myostatinremmers en SARM's (MIT Technology Review October 26, 2007)
De dopingautoriteit Wada heeft een strategische blunder begaan en dekt zich daarvoor vast in. De organisatie heeft zich een paar jaar geleden vastgebeten in gendoping, vanuit de aanname dat het gerommel met erfelijk materiaal de toekomst van doping gaat worden. De organisatie vergat dat farmaceuten werken aan legio 'klassieke' medicijnen met een spierversterkende werking. Sterker, de humane trials lopen al.
Dat de Wada dat niet zag, komt omdat Wada zwolg in visioenen van Frankensporters. Daardoor verwaarloosde de organisatie een reeks van potentiele nieuwe dopingmiddelen die bij wijze van spreken morgen al beschikbaar komen. We hebben het dan over SARM's - verbindingen die geen steroiden zijn, maar wel de androgeenreceptor activeren - en de myostatinblokkers.
Duitse dopingjagers hebben voor de Wada inmiddels tests voor de eerste generatie SARM's gemaakt. Ze detecteren de SARM's waarmee ontwikkelingsbedrijf GTx nu humane trials uitvoert. Toch zijn die middelen waarschijnlijk niet zo interessant voor sporters. Hun anabole werking is beperkt.
Bristol-Myers Squibb heeft trouwens SARM's ontwikkeld die er wel interessant uitzien, maar daarvoor zijn nog geen tests.
Veelbelovender zijn de myostatinremmers, die volgens geruchten al enkele jaren in de top-bodybuilding worden gebruikt.
In het onderzoekscircuit circuleren drie myostatinremmers: MYO-029, een antilichaam voor myostatin van Wyeth, ACE-031 van Acceleron, een namaakreceptor voor myostatin, en AMG 745 van Amgen, een synthetische variant van een lichaamseigen eiwitje dat myostatin neutraliseert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken