0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Duurtraining & voeding       Krachttraining       Duurtraining    

0 1 - 0 2 - 2 0 1 0

  Powerbreathe: train je longen en word sneller (Eur J Appl Physiol. 2010 Feb;108(3):505-11.)

Als zwemmers 6 weken hun ademhaling trainen met een soort fitness-inhalator [je ziet hem hieronder], dan maken ze betere tijden in het water. Dat schrijven sportwetenschappers van AUT University in Nieuw-Zeeland in de European Journal of Applied Physiology. Het trainen van de ademhalingsspieren neemt dagelijks slechts enkele minuten in beslag.

Powerbreathe: train je longen en word sneller
Het apparaatje dat de onderzoekers gebruikten heette PowerBreathe. [Google] Je kunt hem gewoon kopen. Dat machientje zetten 8 getrainde zwemmers dagelijks 2 keer aan hun mond, en ademden per sessie 30 keer in. Dat gaat verdraaid moeilijk, en dat is precies de bedoeling. Je traint zo de spieren waarmee je longen lucht naar binnen zuigen. Acht andere zwemmers trainden hun longen niet.

Voor en na de 6 weken ademhalingtraining bepaalden de onderzoekers in hoeveel tijd de proefpersonen de 100, 200 en 400 meter konden zwemmen. Een effect op de 400 meter konden de onderzoekers niet ontdekken, maar zoals je hieronder ziet werden de zwemmer op de 100 en 200 meter wel degelijk een beetje sneller.


Powerbreathe: train je longen en word sneller


Meer gegevens over de effecten van de training zie je in de tabel hieronder. Effecten met een kleinere P dan 0.05 zijn interessant, de andere niet. Zoals je ziet worden de zwemmers door de training op de 100 en 200 meter respectievelijk 1.7 en 1.5 procent sneller.


Powerbreathe: train je longen en word sneller


Duidelijk is ook het effect op de MIP of de maximal inspiratory pressure. Dat is kortgezegd de kracht waarmee de proefpersonen lucht naar binnen zuigen.

De conclusie van de onderzoekers ligt voor de hand. "Inspiratory muscle training can be considered a worthwhile ergogenic aid for club-level competitive swimmers."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken