2 6 - 0 7 - 2 0 0 7
Pre-workoutsupplement alpha-keto-isocaproic acid [KIC] doet weinig in humane studie
(Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:2.)
Het pleit voor ze dat het hebben gepubliceerd, deze bewegingswetenschappers van Iovate. Volgens deze humane studie, waaraan een dozijn krachttrainende studenten meerwerkten, doet het supplement alpha-keto-isocaproic acid - vaak afgekort tot KIC - weinig. Of hebben deze bewegingswetenschappers van Iovate een concurrerend product een kwaad daglicht willen stellen?
Leuk om te weten: de mensen achter deze studie zijn de uitvinders van het op KIC gebaseerde bodybuildingsupplement GAKIC waarmee fitnessmagazines en websites je op dit moment doodgooien. Het in 1998 ingediende daterende patent voor GAKIC staat op hun naam. [US Patent 6,100,287]
Alpha-Keto-Isocaproic Acid is een metaboliet van het aminozuur leucine. Hij ontstaat in het lichaam als cellen de aminogroep van leucine vervangen door een ketongroep.
Al in de jaren zeventig ontdekten onderzoekers dat alpha-keto-isocaproic acidbijzondere eigenschappen had.
Geef je de verbinding aan mensen die zojuist een zware operatie hebben ondergaan, dan houden ze meer stikstof vast. Dat is een merker voor anabole of anti-katabole processen.
Volgens een andere studie doet alpha-keto-isocaproic acid hetzelfde bij dikke mannen die dagen achtereen vasten. De mannen kregen dagelijks met een infuus leucine of alpha-keto-isocaproic acid toegediend. [J Clin Invest. 1981 Feb;67(2):553-62.] Leucine had weinig effect op de hoeveelheid stikstof die de mannen via hun urine uitscheidden. Alpha-Keto-Isocaproic Acid had dat echter wel.
De massieve lijn in de figuur hieronder staat voor de mannen die alpha-keto-isocaproic acid kregen. De stippellijn staat voor mannen die niets kregen.
Hoe alpha-keto-isocaproic acid werkt is niet duidelijk. Een theorie is dat het in de spiercellen het enzymcomplex pyruvaat-dehydrogenase afremt, en daarmee het enzym pyruvaat-dehydrogenase-kinase activeert. Daardoor gaan spiercellen minder suikers en eiwitten verbranden, en meer vetten. Het effect van suppletie alpha-keto-isocaproic acid zou je daarom vooral moeten merken als je sets met veel reps maakt.
Alpha-Keto-Isocaproic Acid is al enkele jaren op de markt als bodybuildingsupplement. Vooral de variant GAKIC is populair. GAKIC is bedacht door de onderzoekers van de University of Florida die de studie hebben verricht waarover dit stukje gaat. GAKIC is een mengsel van alpha-keto-isocaproic acid en de aminozuren glycine and L-arginine. Die aminozuren, het vaatverwijdende L-arginine voorop, zouden de ergogene werking van alpha-keto-isocaproic acid versterken.
Onderzoek naar de effecten van GAKIC op sporters zijn er wel, maar studies naar het effect van alleen alpha-keto-isocaproic acid op atleten nog niet. Dat gemis wilden de onderzoekers goedmaken. Dus gaven ze aan dertien trainende studenten alpha-keto-isocaproic acid, en bepaalden ze een half uur later hoeveel
reps de proefpersonen konden maken bij het bankdrukken en de leg-press. De proefpersonen gebruikten daarbij de helft van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken.
De curve hieronder vertelt dat 9 gram alpha-keto-isocaproic acid ongeveer evenveel effect had als 9 gram placebo (suiker). Het verschil was statistisch niet significant.
De onderzoekers bepaalden ook hoe hoog de proefpersonen konden springen. Daar kwam helemaal niets uit - de placebogroep presteerde zelfs iets beter dan de alpha-keto-isocaproic acid-groep.
De onderzoekers weten niet hoe ze moeten verklaren waarom GAKIC volgens hun eigen studies wel werkt, en alpha-keto-isocaproic acid niet. Misschien komt dat omdat alpha-keto-isocaproic acid andere aminozuren nodig heeft om te werken, speculeren de onderzoekers.
Bij ons, de riooljournalisten van het supplementenwereldje, rijst dan onmiddellijk die ene onvermijdelijke vraag.
Waarom hebben de onderzoekers dit stuk gepubliceerd?
Omdat ze dit nu eenmaal hebben gevonden?
Of omdat ze concurrerende supplementen in een ongunstig daglicht willen zetten? Supplementen die wel alpha-keto-isocaproic acid bevatten, maar niet hun eigen gepatenteerde GAKIC?
De onderzoeksleider, Bruce Stevens, werkt als consultant voor Iovate Health Sciences Research, vermeldt het artikel. Iovate is hetzelfde als MuscleTech, en MuscleTech is de maker van GAKIC. Bovendien, zegt het stuk, ontvangt Stevens royalties assigned to GAKIC. Klinkt als een gevalletje wie betaalt, bepaalt.
|
|
|