Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurdoping       Duursportsupplementen       Duursport & voeding       Duurtraining    

1 0 - 0 3 - 2 0 0 7

  Procrit, Epogen en Aranesp bij hoge dosis potentieel dodelijk (Los Angeles Times March 10, 2007) [Offline]
De alfa-EPO's van Johnson & Johnson en Amgen, en Johnson & Johnsons Aranesp moeten een nieuwe bijsluiter krijgen. Dat heeft de Amerikaanse farma-autoriteit FDA bekendgemaakt. [FDA March 9, 2007] [Offline]
Volgens de FDA blijkt uit nieuwe studies dat de hemoglobineboosters, bij mensen met kanker in het hoofd en in de nek, de tumorgroei versnellen. Bovendien verhogen ze de kans op bloedstolsels, hartaanvallen en een plotselinge dood.
Procrit, Epogen en Aranesp bij hoge dosis potentieel dodelijk
De pas-ontdekte bijwerkingen treden overigens alleen op bij een dosis die hoger is dan de fabrikanten zelf op de labels aangeven. Sommige artsen gebruiken die hoge doses omdat de EPO's dan beter zouden werken.
De middelen zijn synthetische varianten van het door de nieren gemaakte hormoon erythropoietin. Dat stimuleert beenmergcellen rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen bevatten de zuurstoftransporter hemoglobine. In de duursport zijn op erythropoietin gebaseerde middelen verboden maar onverminderd populair.
Bij een normaal mens bevat het bloed vijftien gram hemoglobine per deciliter, schrijft de LA Times. Artsen gebruiken

"The medications, which help kidney and cancer patients who become anemic from needing repeated and potentially dangerous blood transfusions, have become enormously popular in recent years and are now the largest medicine expense for the federal Medicare program."

Los Angeles Times March 10, 2007

EPO-analogen bij zieke mensen om een niveau van twaalf gram per deciliter te bereiken.
Wedden dat ze in de sport een stapje verder gaan? Niet dat ze in de sport nog veel alfa-EPO zullen gebruiken. Dopingtests vinden ze moeiteloos.
Farmaceuten hebben verschillende varianten van erythropoietin gemaakt, die van elkaar kunnen verschillen wat betreft de positie van suikers. Met Griekse letters als alfa, beta en delta geven chemici aan waar die suikers zitten.
De waarschuwing van de FDA betreft alleen de alfa-analogen.
Het is niet voor het eerst dat de alfa-EPO's in opspraak zijn. In 2002 meldden onderzoekers dat ze enkele - overigens zeldzame - gevallen hadden gevonden van mensen die resistent waren geworden voor alfa-EPO. Het immuunsysteem van deze patienten was daardoor alle verbindingen die op erythropoietin leenk, ongeacht of dat nou natuurlijke of sythetische versies waren, gaan opruimen.

0 2 - 0 3 - 2 0 0 7

  Illegale medicijnen verdringen heroine en coke, waarschuwt VN (BBC 1 March 2007)
Via het internet kopen steeds meer mensen medicijnen, waarschuwt de International Narcotics Control Board (INCB) van de VN. Afslankpillen, rustgevende middelen, anabolen en andere life style drugs zijn het ouderwetse heroine en coke aan het verdringen. In sommige delen van de wereld zijn er al meer gebruikers van illegale medicijnen dan van coke en heroine.
Volgens de VN laat de dood van model Ana Reston waartoe het gebruik van afslankpillen en eetlustremmers kan leiden.

1 8 - 0 2 - 2 0 0 7

  Ceci n' est pas une femme (amandaleporeonline.com) [Offline]
Website van de synthetische vrouw en beroemdheid Amanda Lepore. Dochter van een chemicus en een schizofrene vrouw, en een product van plastische chirurgie en
Amanda Lepore
hormoontherapie, veranderde Lepore van een man in een vrouw, van een vrouw tot een imago, en van een imago in een merk.
Haar bio staat op [Wikipedia]. Nog wel, tenminste. De vrijwilligers gaan de pagina misschien wissen. "This page may meet Wikipedia'[ s criteria for speedy deletion. The given reason is: It is blatant advertising for a company, product, group, service or person."

1 8 - 0 2 - 2 0 0 7

  Engeland doet proef met OTC-sildenafil (BBC)
Ouder dan 30? Bij drie vestigingen van Boots The Chemist kosten vier pillen 50 pond. Met die prijzen zal de zwarte markt zal er niet van wakker liggen. Of wel?
Volgens Amerikaanse economen zouden we zo ook de drugs- en anabolenproblematiek moeten oplossen: de zaak vrijgeven, maar de middelen via accijnzen wel stervensduur maken. Uiteindelijk ben je daar als samenleving beter mee uit. Aldus de economen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken