Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining, voeidng & suppletie       Gevaarlijke supplementen       Ashwagandha       Hart & bloedvaten    

2 0 - 0 7 - 2 0 1 0

  Pseudohartklachten door ashwagandha en kelp (Ergogenics)

Even dacht bodybuilder Anton Vinck [niet zijn ware naam] dat hij last van zijn hart had gekregen. "Als ik ging squatten, deadliften of bankdrukken ging m'n hart zo verschrikkelijk tekeer dat ik bang was dat ik erin bleef", zegt hij. "Ik was al zover dat ik dacht dat ik moest stoppen met de sport. Totdat ik op het luminueze idee kwam dat het misschien lag aan de supplementen die ik gebruikte."

Pseudohartklachten door ashwagandha en kelp
Vinck slikte supplementen die honderdduizenden andere sporters ook gebruiken zonder dat ze er problemen mee hebben: eiwitconcentraten, creatine, multivitamines, visolie, Q10 - dat soort dingen. In het keukenkastje van de man stond echter ook het ietwat exotische testosteronverhogende ashwagandha of Withania somnifera.

"Ik gebruikte ashwagandha als een natuurlijk pepmiddel", zegt de bodybuilder. "Ik reageer slecht op stackers. Zelfs cafeïnepilletjes zijn niet aan mij besteed. Dus ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik had de indruk dat ik er fitter door werd, maar ik had er wel een hoge dosis voor nodig. De dosis op het doosje was 2 capsules per dag, ik nam er twaalf. Anabolen werken ook pas als je de dosis van de fabrikant verveelvoudigt, dacht ik. Maar na een paar maanden merkte ik tijdens het trainen dat mijn hart raar begon te doen."

Vooral bij warm weer steeg het aantal hartslagen enorm. "Soms dacht ik, na een zware set leg-press, dat ik flauw zou vallen", vertelt Vinck. "Of erger."

Aanvankelijk legde de bodybuilder geen verband tussen zijn klachten en zijn supplementen, maar een bezoek aan een sportarts bracht hem op andere gedachten. "Mijn arts zei eerlijk dat ze niets over supplementen wist. Ik zei toen dat ik zelf eerst op onderzoek zou gaan - en ben begonnen bij ashwagandha, het meest exotische product dat ik gebruikte. Ik begon bij Wikipedia en had meteen beet." [Link]

Vinck vond een casestudie uit 2005 uit de koker van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg. [Ned Tijdschr Geneeskd. 2005 Nov 19;149(47):2637-8.]. Het artikel gaat over een vrouw van 32 jaar, die in enkele weken maar liefst 10 kilo afviel toen ze ashwagandha gebruikte. Haar eetlust was normaal, maar ze trilde, had hartkloppingen en was verward. Haar hartslag was verhoogd.

Toen de artsen haar bloed onderzochten, ontdekten ze dat haar schildklier teveel hormoon aanmaakte. De concentratie vrij-T4 was 33.9 picomol/l. De normale waarde voor dat hormoon liggen tussen de 11-22 picomol/l. Een ongewone verbinding stimuleerde de schildklier van de vrouw. De aanmaak van het stuurhormoon TSH, dat normaliter de schildklier op gang houdt, was kleiner dan 0.01 microU/l. Normaliter zit de concentratie tussen 0.3 en 4.0 microU/l.

Toen de vrouw stopte met slikken verdwenen haar klachten geleidelijk. Vier weken later was de concentratie schildklierhormoon weer normaal. Als haar artsen op onderzoek gaan in de literatuur, stuiten ze op dierstudies waarin ashwagandha de aanmaak van schildklierhormoon in muizen verhoogt. [J Pharm Pharmacol. 1998 Sep;50(9):1065-8.] [J Ethnopharmacol. 1999 Nov 1;67(2):233-9.]

"Als je teveel schildklierhormoon aanmaakt kun je niet goed tegen zware lichamelijke inspanning", zegt Vinck. "Bovendien ben je niet meer bestand tegen warmte. Dat was dus een mogelijke verklaring voor mijn klachten."

Pseudohartklachten door ashwagandha en kelp
Vinck gebruikte behalve ashwagandha ook kelptabletten. "Voor de jodiumspiegel", zegt hij. "Ik eet niet zoveel brood. Maar omdat brood een belangrijke bron van jodium is, ben ik bij wijze van compensatie kelp gaan slikken. Elke dag slikte ik een handjevol. In kelp zit ook jodium, had ik ergens gelezen."

De hoeveelheid jodium in kelp is echter aanzienlijk. Een volwassen mens heeft 150 microgram jodium per dag nodig. In een enkel kelppilletje zit zo'n 200 microgram jodium. Een handjevol kelp is goed voor enkele milligrammen jodium.

De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormoon te maken. Er zijn casestudies waarin gebruikers van kelpsupplementen een verhoogde schildklierspiegel kregen. [J Gen Intern Med. 2006 Jun;21(6):C11-4.] [Ned Tijdschr. Geneeskd 1990;134:1058-9.]

"Die twee supplementen, kelp en ashwagandha, waren bezig me de das om te doen", zegt Vinck. "Ik ben ervan overtuigd dat ik, als ik gewoon was blijven slikken en trainen, ik uiteindelijk een hartaanval had gekregen. Ik ben met de supplementen gestopt en voelde me al binnen een paar dagen beter. Ik train nu weer voluit, en heb nergens meer last van. Ook al is het bloedheet."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken