0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Seks       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie    

No translation yet

1 3 - 0 3 - 2 0 0 9

  Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week (Biol Psychiatry. 1999 Feb 1;45(3):254-60.)

In de chemische krachtsport is good old testosteron de basis van de meeste anabolenkuurtjes. Als je zwaar wilt kuren, dan is testosteron van alle anabolen nu eenmaal het minst gevaarlijk voor je lichaam, luidt de redenatie. Onderbouwing daarvoor komt uit een onderzoek dat een decennium geleden verscheen in Biological Psychiatry. Volgens die studie heeft het toedienen van hogere doses testosteron dan artsen gebruiken geen effect op seks of op de hersenen. Maar als je boven de halve gram per dag komt, dan wordt dat misschien anders.

Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week
De onderzoekers, verbonden aan de University of Oklahoma, injecteerden dertig mannen wekelijks met testosteron. Eerst kregen de mannen een paar weken nep-injecties, daarna injecteerden de onderzoekers de proefpersonen veertien weken met testosteroncypionaat. [Structuur hierboven.] De mannen kregen 100, 250 of 500 milligram per week. De figuur hieronder vertelt wat de injecties deden met de testosteronspiegel van de mannen.


Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week


Nadat hun kuur was afgelopen kregen de mannen nog een periode nep-injecties.

Voordat de proef begon [baseline], tijdens de placebo-periode [placebo], tijdens de testosteronkuur [testosterone] en daarna [withdrawal] onderzochten de psychiaters de proefpersonen met standaardvragenlijsten. De Buss–Durkee Hostility Inventory (BDHI) meet vijandigheid en agressie. De Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) meet of je nog in de werkelijkheid staat - en niet psychotisch bent. De Modified Mania Rating Scale (MMRS) meet of je manisch bent, en de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) meet depressiviteit. De figuur hieronder geeft de uitslagen weer. Het enige duidelijke effect is de uitslag van de BPRS tijdens de toediening van de 500 milligram testosteron. De score duikelt naar beneden - da's een slecht teken. De perfecte score op die test is achttien. Hoe lager de uitslag, des te slechter is het.


Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week


Opvallend is dat de doses weinig seksueel effect hebben. Dat is anders dan je op basis van de sportschoolmythologie zou verwachten. Als je de verhalen van gebruikers mag geloven neemt de zin in seks tijdens kuurtjes spectaculair toe - maar de gegevens van de onderzoekers laten daar niets van zien.

De uitval in de studie was groot. Van de 42 proefpersonen waarmee de studie begon bleven er uiteindelijk 31 over. Vooral in de 500 milligramgroep was er veel uitval - van de achttien proefpersonen in die groep haakten er zeven af. Van die afhakers kreeg er eentje last van extreme acne, en kreeg een andere ernstige psychologische bijwerkingen. De man kon niet meer slapen, gedroeg zich gevaarlijk, dacht dat hij onkwetsbaar was, kreeg snel ruzie en ging uiteindelijk niet meer naar z'n werk. De onderzoekers moesten hem behandelen met medicijnen tegen een opkomende manie.

Wat er met de vijf andere afhakers gebeurde vertelt de studie niet. Wel kun je lezen dat een afhaker in de 250 milligramgroep last kreeg van gyno.

Als je testosteron zorgvuldig gebruikt, dan valt het met de psychische bijwerkingen dus wel mee, concluderen de onderzoekers.

Dat wil niet zeggen dat de psychiaters gerust zijn op het gebruik in het dopingmilieu. Dat zijn ze niet. Niet alleen omdat kuurtjes met een gram testosteron daar zo ongeveer 'normaal' zijn geworden, maar ook omdat daar niemand de gebruikers in de gaten houdt. De psychiaters onderzochten bijvoorbeeld al hun proefpersonen voordat de studie begon. In die voorfase viel de helft van de kandidaten af, omdat de onderzoekers bang waren dat die fout zouden reageren. In krachthonken en sportscholen is zo'n selectie er niet. "Our study may significantly underestimate the psychological effect of steroid use in the community", besluiten psychiaters.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken