Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Langer leven & psychologie       Q10       Langer leven door supplementen    

1 8 - 0 4 - 2 0 10

  Q10 laat aaltjes langer leven (Mech Ageing Dev. 2004 Jan;125(1):41-6.)

Co-enzym Q10, een vitamine-achtige stof die je als supplement bij de drogist kunt kopen, heeft een levensverlengende werking. In 2004 meldden onderzoekers van de Japanse Tokai University in Mechanisms of Ageing and Development dat aaltjes 6-18 procent langer leven als ze Q10 door hun voer krijgen. De stof zorgt ervoor dat er minder agressieve moleculen vrijkomen tijdens verbrandingsprocessen in de cel.

Q10


Caenorhabditis elegans
Q10 [chemische structuur hiernaast] wordt aangemaakt door de cellen zelf, maar je krijgt het ook binnen via dierlijke producten. Ruimtelijk gezien ziet Q10 eruit als een kopspijker. De cel slaat die spijker in de membranen van de mitochondria, de cellulaire energiecentrales die voedingsstoffen omzetten in energie.

De kop van de punaise vangt electrische ladingen op die vrijkomen tijdens de verbrandingsprocessen en geven ze door. Zo voorkomt Q10 dat die electrische ladingen - in de vorm van vrije radicalen - de cel beschadigen en zorgt de verbinding er tegelijkertijd voor dat de mitochondria energie produceren.

Als cellen verouderen maken ze minder Q10 aan. Er zijn aanwijzingen dat onder stress de aanmaak van Q10 ook bij jonge organismen te kort kan schieten.

De onderzoekers voegden Q10 toe aan de voeding van het aaltje Caenorhabditis elegans, een geliefd proefdier in fundamenteel onderzoek. De Japanners gebruikten gewone aaltjes [N2] en een aaltjesvariant waarbij het gen voor een endogeen antioxidantsysteem niet goed functioneert [mev-1]. Het kapotte gen zorgt ervoor dat het overdragen van electrische ladingen naar de Q10 punaises niet meer goed verloopt. Daardoor verouderen mev-1-aaltjes vroegtijdig.


Q10 laat aaltjes langer leven


Stop je 150 microgram Q10 in een ml voedingsbodem, dan leven de mev-1-aaltjes net zo lang als aaltjes zonder afwijking. Gewone aaltjes gaan trouwens ook langer leven.

Het energieopwekkingsproces in de mitochondra verloopt in 4 stappen, en elke stap is het werk van een complex enzymen. Bij de mev-1-aaltjes treden de mankementen op in stap 2. Beter: in complex 2. Toen de onderzoekers complex 1 stimuleerden, zagen ze geen effect van de Q10-suppletie [A]. Toen ze datzelfde deden met complex 2 [B] dus wel.


Q10 laat aaltjes langer leven


Je kijkt naar de aanmaak van superoxide anionen. Die neemt toe bij de niet-gesupplementeerde mev-1-aaltjes. Vitamine E-suppletie kan daaraan niets veranderen, Q10 wel. Hoe Q10 dan gewone aaltjes langer laat leven weten de onderzoekers niet precies.

"CoQ supplementation can significantly extend the life span of Caenorhabditis elegans", concluderen de Japanners. "The reduction in superoxide anion levels with supplementation suggests that life span extension is the consequence of reduced oxidative stress in mitochondria."

In Canada experimenteren onderzoekers met een mix van levensverlengende componenten, die de levensduur van muizen met 11 procent verlengt. Dat is veel. Het is moeilijker een zoogdier langer te laten leven door stoffen aan z'n dieet toe te voegen dan aaltjes of fruitvliegjes. In de Canadese mix zitten onder meer ginkgo, ginseng, visvetzuren, melatonine - en co-enzym Q10.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken