Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Duurtraining       Q10       Duursportsupplementen    

1 1 - 0 8 - 2 0 1 0

  Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje) (J Int Soc Sports Nutr. 2008 Mar 4;5:8.)

Duursporters presteren misschien iets beter als twee weken voor hun wedstrijd 200 mg van het co-enzym Q10 slikken. Dat suggereert een studie van Baylor University onder zo'n veertig mensen. Het effect is niet dramatisch, maar ach: proberen kan altijd.

De onderzoekers gaven 22 getrainde en 19 ongetrainde mensen elke dag 200 mg Q10 of een placebo. De getrainde mannen en vrouwen deden ongeveer 8 uur per week aan hardlopen, fietsen of zwemmen.

Voordat de suppletie begon onderwierpen de onderzoekers de proefpersonen aan een batterij van tests. Een paar dagen later, en een uur nadat de proefpersonen hun eerste supplement hadden geslikt, herhaalden de onderzoekers de tests. Twee weken, waarin de proefpersonen hun Q10-pillen bleven slikken, herhaalden de onderzoekers de procedure een tweede keer.

De onderzoekers bepaalden in de spieren van de proefpersonen de concentratie Q10. Dat gebeurde toen de proefpersonen hun tests moesten afleggen. Zo ontdekten ze dat al enkele uren na inname van de eerste pil de concentratie Q10 in de spiercellen was toegenomen.


Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje)


In het bloed zagen de onderzoekers geen veranderingen optreden door de suppletie, behalve dan dat de concentratie triglyceriden met 12 procent afnam. Dat is positief. Hoe minder triglyceriden er in je bloed zitten, des te kleiner is je kans op een hart- of vaatziekte.

De onderzoekers lieten de proefpersonen reps maken op een leg-extensionmachine met een gewicht waarmee ze in theorie 50 reps mogelijk waren. Ze vonden geen effect. Ze vonden ook geen effect toen ze de VO2max van hun proefpersonen bepaalden. In een test waarbij de proefpersonen zich geleidelijk steeds harder moesten inspannen deed Q10 ineens wel wat.


Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje)


Q10 verlengde de tijd dat de proefpersonen konden fietsen. Het effect was op een haar na statistisch significant.

In de bestaande humane studies werkt Q10 de ene keer wel en de andere keer niet. De onderzoekers vermoeden dat in een aantal van die 'mislukte' studies de gebruikte dosis te laag was, of dat in die studies minder goede Q10-supplementen werden uitgetest. Zijzelf gebruikten Fast-Melt Coenzyme Q10, geproduceerd door het Zwitserse Pharma Base.

Maar da's toevallig! Pharma Base betaalde het onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken