Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Quercetine       Afslanken       Afslanksupplementen    

2 6 - 0 7 - 2 0 0 9

  Quercetinekuur verhoogt stofwisseling (Metabolism. 2008 Jul;57(7 Suppl 1):S39-46.)

Het flavonoid quercetine [structuurformule hieronder] verhoogt tijdelijk het energieverbruik van het lichaam. Dat ontdekten Amerikaanse obesitasonderzoekers van Pennington Biomedical Research Center in een proef met muizen. Suppletie met quercetine kon niet verhinderen dat vetgemeste muizen dikker werden, maar maakte ze wel gezonder.

Waarom worden we zo verschrikkelijk snel dikker? Volgens een theorie komt dat omdat we steeds meer producten consumeren waar de voedingsindustrie verbindingen
Quercetinekuur verhoogt stofwisseling
heeft uitgehaald die ons lichaam nodig heeft om de stofwisseling op peil te houden. We drinken geen thee meer, maar frisdrank. We eten geen volle granen meer, maar repen. We eten geen groenten meer, maar diepvriespizza's. Daardoor is onze inname van flavonoidverbindingen en andere fenolen drastisch verminderd. In hun studie wilden de onderzoekers daarom kijken of de toevoeging van het flavonoid quercetine aan het dieet van muizen kon verhinderen dat die dik worden als die dieren gelijktijdig worden vetgemest. Quercetine is een grondig onderzocht flavonoid. Het zit in rode wijn, thee, appels en uien.

De onderzoekers gaven hun muizen een dieet dat voor 45 energieprocent uit vet bestond [HF]. Muizen worden daardoor moddervet. Een tweede groep kreeg ook high fat-voer, maar hun voer bestond voor 1.2 procent uit quercetine [HF+Q].

Toen de proef begon waren de muizen in de HF+Q-groep iets lichter en iets minder vet. Dat bleef zo gedurende de acht weken dat het experiment duurde.


Quercetinekuur verhoogt stofwisseling


Hierboven kijk je naar het effect van HF en HF+Q op het vetpercentage. Verschil was er niet. Maar effect van de quercetine vonden de onderzoekers wel toen ze naar het energieverbruik van de muizen keken. In week 3 was dat in de HF+Q-groep groter.


Quercetinekuur verhoogt stofwisseling


Op de bovenste figuur zie je het energieverbruik in week 3. Daaronder zie je het energieverbruik in week 8. Het effect is uitgedoofd. Dat komt waarschijnlijk doordat het metabolisme van de muizen de verbinding sneller is gaan afbreken toen het experiment vorderde. In week 8 vonden de onderzoekers in ieder geval beduidend minder quercetine terug in het bloed van de dieren dan in week 3.


Quercetinekuur verhoogt stofwisseling


De suppletie met quercetine verminderde de aanmaak van stresseiwitten als interleukine-1 en -4. De figuur hieronder vergelijkt de HF- en HF+Q-groep in week 8.


Quercetinekuur verhoogt stofwisseling


Naturelbodybuilders beginnen te experimenteren met hoge doses quercetine, meestal even voor de training. Ze rapporteren een verhoogde energie en op de langere termijn een verlaging van het vetpercentage. Dat is misschien het gevolg van het mechanisme dat de Amerikanen op het spoor zijn gekomen. Of misschien heeft het te maken met de verlaging van de cortisolspiegel door quercetine. Welk mechanisme de werking van quercetine ook verklaart, het onderzoek doet vermoeden dat quercetine maar enkele weken optimaal werkt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken