Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Cerebrogenics       Cortisolremmers       Quercetine    

1 4 - 0 5 - 2 0 0 9

  Quercetine remt cortisol na stress (J Nutr Biochem. 2009 May 6. [Epub ahead of print].)

Een dieet met veel flavonoïden, of in ieder geval veel analogen van quercetine [structuurformule hieronder], zorgt ervoor dat je lichaam na stress of intensieve lichamelijke inspanning minder van het spierslopende hormoon cortisol aanmaakt. Dat vermoeden Japanse onderzoekers, die proeven hebben gedaan op ratten.

Quercetine
De onderzoekers, verbonden aan de University of Tokushima, waren eigenlijk geïnteresseerd in het effect van voedingsflavonoïden op depressie. Bij depressie is de aanmaak van stresshormonen ontregeld. De onderzoekers spreken liever over de hypothalamic-pituitary-adrenal-axis of de HPA-axis. Dat zijn de organen die stresshormonen aanmaken.

De adrenals of bijnieren maken cortisol [structuur hieronder] aan, een vervelend hormoon dat spiereiwitten laat omzetten in suiker. Toen mensen nog hongerig over prairies rondliepen en veelvuldig moesten wegrennen voor net zo hongerige sabeltandtijgers of wolharige neushoorns met een slecht humeur was cortisol ongetwijfeld verschrikkelijk nuttig. Nu is dat minder.

Cortisol
De bijnieren maken cortisol aan als de hypofyse, een klier in je hersenen, ACTH aanmaakt. Dat gaat de hypofyse pas doen als de hypothalamus, een andere hersenklier, het hormoon CRF afgeeft. Stress, fysiek of psychologisch, prikkelt de hypothalamus tot de aanmaak van CRF. Daglicht doet dat ook. Daarom stijgt je cortisolspiegel als het 's morgens licht wordt.

De onderzoekers bezorgden de ratten de schrik van hun leven, en gooiden ze in het water. De dieren waren volkomen ondergedompeld, alleen hun hoofd zat boven het water. Water Immersion-Restraint, heet dat. [WIR] Na drie uur haalden de onderzoekers de ratten uit hun aquarium en onderzochten ze.

Een half uur voordat ze de ratten in het water knikkerden hadden de Japanners de dieren eenmalig een dosis quercetine oraal toegediend. Die dosis varieerde van 10 tot 50 milligram quercetine per kilo lichaamsgewicht. Hieronder zie je het effect van die doses op de concentratie cortisol en ACTH in de dieren.


Quercetine remt cortisol na stress


Toen de onderzoekers in de hersenen van de dieren gingen kijken, zagen ze dat de eenmalige toediening van quercetine daar de afgifte van CRF had afgeremd. In de figuur hieronder zie je het effect van de 50 milligram-dosis. De onderzoekers hebben de tijd dat de ratten in het water moesten spartelen gevarieerd.


Quercetine remt cortisol na stress


Nu is de gebruikte dosis hoog, maar de onderzoekers vermoeden dat mensen toch via voeding van dit mechanisme gebruik kunnen maken. In honderd gram uien kan 40 milligram quercetine zitten. Andere bronnen zijn groene thee, appels en broccoli. Een supplement waarin veel quercetine zit is Sint Janskruid.

De onderzoekers vermoeden dat quercetine in de voeding, inclusief metabolieten daarvan, accumuleert in de hersenen. Op termijn worden daardoor concentraties bereikt die je kunt vergelijken met de concentratie die de onderzoekers door hun eenmalige megadosis bereikten. Een voeding met veel quercetine-analogen zou er op termijn dus voor kunnen zorgen dat de aanmaak van cortisol door stress vermindert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken