Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Deeltijdvasten       Afslanksupplementen       Afvallen       Hart & bloedvaten    

2 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Ramadan verlaagt vetpercentage (Singapore Med J. 2007 Oct;48(10):906-10.)
Tijdens de vier weken van de Ramadan eet je alleen 's morgens, voordat de zon opkomt, een lichte maaltijd en gebruik je 's avonds, na zonsondergang, een zwaardere maaltijd. Onderzoekers van de Jordaanse Hashemite University vroegen zich af wat het feest doet met het vetpercentage, en onderzochten daarom 57 vrouwelijke studentes tijdens de Ramadan.
De onderzoekers werkten vanuit de theorie dat mensen tijdens de Ramadan maaltijden het aantal kilocalorieen dat ze overdag niet eten overcompenseren en daardoor dikker worden. Dat was, bleek uit metingen gedurende vier weken (T1, T2, T3 en T4) niet het geval.

De inname van kilocalorieen en beweging veranderde tijdens de Ramadan niet significant, aldus de onderzoekers. Ook de verdeling van de calorieen over eiwitten, vetten en koolhydraten veranderde niet. Toch vielen de studentes af.
Het lichaam gaat kennelijk minder zuinig met calorieen om als het die in een paar grote pulsen krijgt aangeboden dan als het die verspreid over de dag binnenkrijgt.

1 8 - 1 0 - 2 0 0 7

  Wat cholesterol in celmembranen doet (Resource 18 Oktober 2007) [Offline]
Dierlijke cellen zitten bomvol cholesterol. Wat dat cholesterol daar doet, weten we niet precies. Waarom een overmaat aan cholesterol in ons dieet ongezond is, eigenlijk ook niet. Nier helemaal.
Fysisch chemicus Frans Leermakers probeert het effect van cholesterol op de celmembraan te onderzoeken op de moeilijke manier: hij bouwt in zijn computer modellen van celmembranen, waarin hij vervolgens cholesterolmoleculen inbrengt.
Cholesterol maakt celmembranen stijver, blijkt uit Leermakers' modellen. Cellen met te stijve celmembranen functioneren waarschijnlijk niet meer goed.
Zitten er veel vetzuren met korte ketens in de membranen, dan is dat effect sterker. Dat is ook het geval als er veel verzadigde vetzuren in de membranen zitten. Membranen met veel onverzadigde lange ketenvetzuren uit vis zijn dus het beste bestand tegen een dieet veel cholesterol.

2 5 - 1 0 - 2 0 0 7

  Stiekum opgevezelde Sisi Frizzr komt op de markt (Reed 24-10-2007) [Offline]
Volgende week ligt het in de winkels: een frisdrank van Heinekendochter Vrumona - maker van Sisi - die stiekum is verrijkt met voedingsvezels. Stiekum, want hoewel een glas Sisi Frizzr volgens de fabrikant vijf procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bevat, proef of zie je die vezels niet. Kinderen vinden 'fliebertjes' nu eenmaal vies. Vrumona bewerkt ouders nu met 'voorlichtende' spotjes, die vertellen hoe gezond Frizzr wel niet is.
Omdat Frizzr weinig calorieen bevat, komt er een Ik Kies Bewust-logootje op de Frizzr-flessen.
Waarschijnlijk zijn ouderwetse levensmiddelen met veel vezels stukken gezonder dan Frizzr. Maar aan de andere kant: er is nu eenmaal een grote groep mensen die die niet eet.
Dilemma, dilemma.

2 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Volle granen bij het ontbijt verlagen kans hartinfarct (Arch Intern Med. 2007;167:2080-2085.)
Hoe trouwer je 's ochtends bij het ontbijt volle granen - in de vorm van muesli, volkorenbrood of een opgevezelde cereal - soldaat maakt, des te geringer is kans op hart- en vaatziekten.
Dat schrijven epidemiologen van Harvard Medical School in Archives of Internal Medicine.
De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan twintigduizend artsen, die in de jaren tachtig meededen aan een grootschalig epidemiologisch onderzoek. Aan de hand daarvan achterhaalden de epidemiologen of de artsen 's ochtends geraffineerde graanproducten aten of volle granen. Toen de onderzoekers uit hun gegevens factoren als leeftijd, roken, supplementen, roken en alcohol wegpoetsten, zagen ze het onderstaande verband.

De onderzoekers opperen verschillende theorieen over wat volle granen nou zo gezond maakt.
"Nutrients such as potassium contained in whole grain cereals have been shown to lower blood pressure. In addition, other constituents of cereals may exert beneficial effects on lipid and homocysteine levels or possess antioxidant properties. Phytoestrogens contained in whole grain cereals may improve lipid levels and insulin sensitivity. Slowing starch digestion or absorption and promoting satiety are possible mechanisms by which whole grain cereals may help control body weight."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken