Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Cafeïne       Testosteron & suppletie       Onzinsupplementen    

Rats not a gram heavier with Elk Velvet Antler

1 4 - 0 4 - 2 0 0 8

  Ratten worden geen gram zwaarder door Elk Velvet Antler (Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2004 May;138(1):105-12.)
Supplementen op basis van rendierfluweel zijn veilig maar laten ook in mega-doses ratten niet sneller groeien. Dat zeggen onderzoekers van de University of Saskatchewan in een al wat oudere studie, die in 2004 verscheen in Comparative Biochemistry and Physiology.
De supplementenindustrie brengt Elk Velvet Antler of Deer Velvet Extract al jaren onder de
Rendierfluweel
aandacht van bodybuilders en andere sporters. Het product, afkomstig uit de geweien van rendieren, zou de concentratie van anabole groeifactoren in het lichaam verhogen en sporters dus...
Affijn, je snapt het al.
Hoewel tienduizenden mensen rendierfluweel slikken, is de veiligheid ervan nooit goed onderzocht. Dat gemis wilden de onderzoekers goedmaken.
Rendierfluweel zat onder meer in het abrupt van de markt gehaalde Teston-6. Dat product bleek een kankerverwekkend anabool steroid te bevatten. Rendierfluweel zat ook in Biogevity, een supplement voor meer groeihormoon waarin de FDA ooit echt groeihormoon heeft aangetroffen. [mlmwatch.org]
De onderzoekers wonnen zelf hun rendierfluweel uit verse geweien. Het bevatte volgens hun analyses aminozuren, collageen, hyaluronzuur, glycosaminoglycaan, chondroitinsulfaat, vetzuren en suikerketens. Bovendien vonden de onderzoekers calcium, fosfor, ijzer en zink.
De onderzoekers mengden het poeder [EVA] door het voer van zwangere ratten. Tien procent van het voer van de dieren bestond uit geweipoeder. Een maand nadat de ratten hadden gejongd kregen hun pups hetzelfde voer voorgeschoteld. Een paar maanden later onderzochten de onderzoekers de jonge ratten.
Hieronder zie je hoe het gewicht van de dieren zich ontwikkelde. Een controlegroep ratten [RC] doorliep dezelfde procedure, maar dan met gewoon voer.

Ratten worden geen gram zwaarder door Elk Velvet Antler

Suppletie met rendierfluweel had evenmin effect op het gewicht van de nieren en de lever. Ook vonden de onderzoekers geen effect van het geweipoeder op de suikerspiegel, of de snelheid waarmee de ratten volwassen werden. Raar, als hun dieet voor eentiende bestaat uit bio-actieve stoffen die de IGF-1-spiegel moeten verhogen.
Tenslotte keken de onderzoekers of rendierfluweel de concentratie van de leverenzymen ALT en gamma-GT verhoogt. Dat was niet het geval. De spiegel van ALT was zelfs vijftig procent lager bij de ratten die rendierfluweel kregen. Reden voor de onderzoekers, die overigens werden betaald door de Elk Research Council of the North American Elk Breeders Association, om toch nog een beetje de vlag uit te steken. De resultaten suggereren "that EVA may have produced a beneficial effect on the liver".
Nou - geweldig.
Hieperdepiep-hoera.

0 4 - 0 4 - 2 0 0 8

  Loop van vijf kilometer gaat sneller met cafeïne (J Sci Med Sport. 2008 Apr;11(2):231-3.)
Of je nu een ervaren loper bent of niet, een flinke dosis cafeïne zorgt ervoor dat je een afstand van vijf kilometer in minder tijd aflegt. Dat blijkt uit een trial die Australische sportwetenschappers publiceren in de Journal of Science and Medicine in Sport.
De onderzoekers werkten met twee groepen van elk vijftien proefpersonen.
De ene groep bestond uit goed getrainde vijftien lopers met minimaal vijf jaar ervaring, de andere uit recreatieve lopers, die meestal aan teamsport als hockey deden.
De proefpersonen liepen twee keer een afstand van vijf kilometer, de ene keer nadat ze een placebo hadden geslikt, de andere keer nadat ze een dosis van vijf milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht hadden ingenomen. De proefpersonen slikten hun supplementen een uur voordat ze gingen lopen.


Groep

Tijd

Ervaren - Placebo

1058 sec

Ervaren - Cafeïne

1047 sec

Recreatief - Placebo

1298 sec

Recreatief - Cafeïne

1286 sec


De trainingsgraad was de belangrijkste factor in de snelheid die de proefpersonen maakten. De getrainde sporters waren twintig procent sneller dan ongetrainde.
Cafeïne maakte de sporters ongeveer een procent sneller. De getrainde lopers leken iets beter op het milde stimulantium te reageren dan ongetrainde - de eerste groep ging 1,1 procent sneller lopen, de tweede 1,0 procent. Dat verschil was echter niet statistisch significant.
"We conclude that caffeine ingestion is likely to produce significant but possibly small beneficial gainsin 5-km running performance for both well-trained and recreational runners", aldus de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken