Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogene suppletie       Plantaardige extracten       Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl    

1 7 - 0 8 - 2 0 0 8

  Reageerbuisstudie: chrysine voert aanmaak testosteron op (J Endocrinol. 2008 May;197(2):315-23.)
In het plantje Passiflora caerula zit het flavonoid chrysine. In de jaren negentig had de supplementenindustrie er hoge verwachtingen van, omdat de verbinding in reageerbuizen verhinderde dat testosteron omzet in estradiol. In echte mensen deed chrysine echter helemaal niets, bleek al snel uit experimenten. Maar niet getreurd. Anti-verouderingsonderzoekers van Texas Tech University zijn alweer een nieuw hormonaal effect van chrysine op het spoor.
Chrysine
Anti-oestrogenen verhogen de aanmaak van testosteron indirect. Ze verminderen de concentratie of de werking van estradiol in het lichaam, en laten zo de hypothalamus denken dat de hormoonproducerende cellen van het lichaam harder moeten werken. Via stuurhormonen zet de hypothalamus dan de aanmaak van steroidhormoon een tandje hoger.
Zoiets, dachten onderzoekers lange tijd, zal chrysine [structuur hierboven] ook doen.
Niet dus. Het lichaam breekt chrysine te snel af en verwijdert chrysine en zijn metabolieten in, ehm, bijna letterlijk in een poep en een scheet.
Amerikaanse onderzoekers ontdekten echter ook een ander effect van chrysine. Toen ze proeven deden met kankercellen uit de testes van muizen zagen ze dat chrysine in die cellen de aanmaak van testosteron verhoogde. In een studie die een paar maanden geleden verscheen in de Journal
Reageerbuisstudie: chrysine voert aanmaak testosteron op
of Endocrinology laten de Amerikanen zien dat chrysine dat ook doet bij gezonde cellen uit de testes.
In de Leydigcellen verhoogt chrysine de aanmaak van het steroidogenic acute regulatory (StAR) protein. Dat eiwit zorgt voor het transport van cholesterol uit de cel naar de mitochondria. Omdat cholesterol de grondstof is waarvan de Leydigcellen testosteron maken, neemt daardoor de afgifte van testosteron toe.
Het effect is afhankelijk van de concentratie en werking van het boodschappermolecuul cAMP in de testes. Als dat molecuul niets doet, doet chrysine ook niets. [Okee. Chrysine stacken met SAM-e, dus? - red.]
Nou zeiden we hierboven al dat chrysine bij mensen niets doet. Dat ontdekten Italiaanse onderzoekers vijf jaar geleden toen ze drie weken lang tien mannen supplementen met chrysine gaven. [J Med Food. 2003 Winter;6(4):387-90.] De mannen kregen drie weken achtereen elke dag twintig gram honing en vier capsules met elk 1,3 gram propolis. In beide producten zit veel chrysine. De suppletie had geen effect op de testosteronspiegel van de mannen, bleek uit analyse van de ochtendurine van de mannen. In totaal zullen de mannen enkele tientallen milligrammen chrysine per per dag hebben geconsumeerd. Die dosis heeft dus geen effect.

Reageerbuisstudie: chrysine voert aanmaak testosteron op

Weggooien maar, die nieuwe Amerikaanse studie?
Niet zo snel.
Amerikaanse kankeronderzoekers, die interesse hebben in de positieve gezondheidseffecten van polyfenolen, experimenteren met methoxy-analogen van chrysine. Die blijven langer in het lichaam actief omdat enzymen ze moeilijk kunnen omzetten in niet-actieve en makkelijker te verwijderen verbindingen. Die analogen zijn synthetisch, maar zouden waarschijnlijk wel als supplement kunnen worden verkocht.
De meest interessante methoxy-analoog die de Amerikanen ontdekten is 7-methoxy-chrysine. Die stof zou in vivo met de estradiolspiegel wel eens kunnen doen wat chrysine alleen in reageerbuizen doet.
Stel nou dat de 7-methoxy-chrysine niet alleen het aromatase-enzym remt, maar ook direct in de testes de testosteronaanmaak verhoogt? Wat voor effect zou 7-methoxy-chrysine dan hebben op de testosteronspiegel?
Deze suggestie wordt u gratis en voor niets aangeboden door de redactie van Ergogenics.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken