Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vetzuchtepidemie       Visolie       Afslanksupplementen       Afvallen    

2 1 - 1 1 - 2 0 0 6

  Reageerbuisstudie: Visolie doodt vetcellen (nutraingredients.com)
Het vetzuur DHA, het meest actieve visvetzuur, laat jonge vetcellen afsterven. Hoe hoger de concentratie, en hoe langer de vetcellen aan het vetzuur zijn blootgesteld, des te groter is het effect. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Georgia. (Apoptosis = celdood - red.)

Reageerbuisstudie: Visolie doodt vetcellen

Vetcellen sloegen bovendien minder vet op naarmate de concentratie DHA hoger was.
"These results demonstrate that DHA may exert its anti-obesity effect by inhibiting differentiation to adipocytes", aldus de onderzoekers. "Therefore, it could mediate a reduction in body fat."
Het nieuwsbericht is gebaseerd op J. Nutr. 136: 29652969, 2006.
Aha. Dus visolie is een afslanksupplement? We wisten het.

2 1 - 1 1 - 2 0 0 6

  Je kunt joules beter verbranden dan ze niet eten (livescience.com) [Offline]
Sport is beter dan dieet. Dat blijkt uit een onderzoek van Edward Weiss van Saint Louis University onder twee groepen dikke mensen. [J Appl Physiol. 2006 Nov 9; [Epub ahead of print].]
Weiss liet de ene groep een jaar lang minder joules dan normaal eten - de eerste drie maanden zestien procent minder, daarna negen maanden twintig procent minder. De andere groep bleef normaal eten, maar verbrandde door beweging meer calorieen. De onderzoekers zorgden ervoor dat de beweeg-groep net zoveel joules extra verbrandde als de dieetgroep minder at.
Na een jaar waren beide groepen ongeveer tien procent van hun lichaamsgewicht kwijtgeraakt, maar waren er verschillen ontstaan in de lichaamssamenstelling van de beide groepen. De omvang van de spiermassa in de benen was bij de dieetgroep verminderd met 6,9 procent. De kracht was met 7,2 procent afgenomen. Bij de beweeg-groep waren de spiermassa en de kracht niet veranderd.

1 6 - 1 1 - 2 0 0 6

  Nederland staat in Top Vijf van Slankste EU-landen (BBC)
Onze gemiddelde nationale BMI is 24.9, aldus cijfers van de Europese Commissie. Daarmee zijn de kaaskoppen over de bank genomen nog net gezond. Nederland behoort met Italie, Frankrijk, Oostenrijk en Polen tot de enige EU-landen met een gezond BMI.
De Belgen vallen met hun nationale BMI van 25.1 net over de magische grens van 25.

1 1 - 1 1 - 2 0 0 6

  Schouderklopjes voor Unilever en Coca-Cola (Reed 09-11-2006)
Unilever stopt minder foute vetten, suiker en zout in zijn producten, Coca-Cola en Pepsi stoppen met de campagnes die op kinderen zijn gericht. 'Hopelijk krijgen deze bedrijven snel navolging', vindt de Europese Commissie.
Lovende woorden ook voor McDonald's, dat gaat frituren in olie met minder verzadigd vet, en het percentage transvet wil terugdringen tot twee procent. [Reed 08-11-2006]
Prima natuurlijk, maar 'echt gezond' worden frietjes van de Mac en schepijs van Unilever daardoor natuurlijk niet. Vinden wij.
Minder mooie geluiden komen uit Engeland, waar de Britse consumentenbond Which? mueslirepen van Kelloggs, Nestle en Jordans heeft onderzocht. Teveel suiker en teveel verzadigd vet, luidde het oordeel. [Reed 10-11-2006]

0 9 - 1 1 - 2 0 0 6

  We worden dikker doordat we steeds meer zout eten (EurekAlert) [Offline]
De toename van het overgewicht gaat samen met de toename van de hoeveelheid zout die de levensmiddelenindustrie in onze voeding stopt, zeggen Finse epidemiologen in Progress in Cardiovascular Diseases. "Omdat we meer zout eten zijn we ook meer frisdrank gaan drinken", aldus Heikki Karppanen van de University of Helsinki.
"The study reports that increasing intakes of sodium (salt) obligatorily produce a progressive increase in thirst, and between 1977 and 2001, the energy intake from soft drinks also increased by 135 percent, adding about 278 kcal to the average person's daily energy intake."
Vermindert je inname van zout met eenderde, dan vermindert je kans op een hartaanval met tachtig procent en neemt je levensverwachting toe met zes jaar. Tachtig procent van het zout dat je dagelijks binnenkrijgt zit in kant-en-klare levensmiddelen.

3 0 - 1 0 - 2 0 0 6

  Vetzuchtepidemie verhoogt benzinegebruik (sciencedaily.com)
Al die extra kilo's doen de omzet van Shell en BP nog verder stijgen, hebben economen berekend.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken