Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Breinboosters       Pijnbestrijding       Cafeïne       Taurine    

2 2 - 0 8 - 2 0 0 9

  Red Bull is ook een beetje een pijnstiller (Amino Acids. 2010 Apr;38(4):1193-200.)

De prestatiebevorderende werking van Red Bull, waarschijnlijk de populairste energy drink ter wereld, wordt voor een gedeelte veroorzaakt doordat Red Bull pijnprikkels vermindert. Dat concluderen gezondheidswetenschappers van de Amerikaanse Winona State University uit een serie experimenten met zeventig studenten.

Red Bull is ook een beetje een pijnstiller
Een paar jaar geleden sliep de directie van het Oostenrijkse Red Bullconcern minder goed dan gewoonlijk. Dat was de schuld van de Australische cardioloog Scott Willoughby, verbonden aan het Cardiovascular Research Centre van het Royal Adelaide Hospital. Willoughbys studenten waren met het idee gekomen om te onderzoeken of Red Bull gevaarlijk was voor het hart. Die studenten dronken zelf veel Red Bull, en studenten lezen kranten. Daarin hebben de afgelopen jaren vrij vaak berichtjes gestaan over mensen die door het drinken van Red Bull medische problemen kregen.

In het Engelse Darlington was in 2008 een 15-jarige tiener opgenomen in het ziekenhuis met hartkloppingen na het drinken van acht blikjes Red Bull. In Oxford was in hetzelfde jaar een man gestorven op zijn werk, eveneens na het drinken van grote hoeveelheden Red Bull.

Willoughbys onderzoek haalde de media nog voordat het was gepubliceerd. [The Australian August 15, 2008] [The Times August 15, 2008] Hij had ontdekt dat Red Bull Light het bloed een beetje stroperiger maakte, waarschijnlijk doordat de bloedplaatjes wat meer aan elkaar gaan plakken. Tegelijkertijd worden de bloedvaten ietsiespietsie minder elastisch, waardoor het lichaam het bloed moeilijker kan verpompen. Op zich waren de veranderingen allemaal binnen de grenzen, maar Willoughby vond ze serieus genoeg om gebruikers te waarschuwen. "If you have any predisposition to cardiovascular disease, I'd think twice about drinking it", zei de onderzoeker in een interview.

Het Red Bullconcern nam contact met de onderzoeker op, en Willoughby stuurde zijn materiaal op naar Oostenrijk. En kijk! Nog voordat Willoughbys studie was gepubliceerd, verscheen er een studie van Winona State University die Willoughbys boodschap weerlegde. Of Red Bull de studie heeft betaald wordt overigens uit het artikel niet duidelijk. Er is geen enkele verwijzing in het stuk naar welke sponsor dan ook.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen een placebo zonder joules [LCP], een blikje Red Bull Light [LCRB], een placebo met suikers [NCP] of een blikje Red Bull met glucose [NCRB]. Vervolgens monitorden ze de electrische pulsjes in het hart. De onderzoekers keken daarbij vooral naar het QT-interval. Wordt dat langer, dan kan dat een voorstadium van hartziekte zijn. Hieronder zie je dat Red Bull geen noemenswaardig effect op het QT-interval had.


Red Bull is ook een beetje een pijnstiller


De onderzoekers keken ook naar de bloeddruk tijdens het samentrekken van de hartspier [de systolische bloeddruk] en de bloeddruk tussen twee hartslagen door [de diastolische bloeddruk]. Red Bull verlaagde de bloeddruk juist, zie je hieronder.


Red Bull is ook een beetje een pijnstiller


Volkomen onmogelijk is dat niet. In 100 ml Red Bull zit 32 mg van het stimulerende en bloeddrukverhogende cafeïne, maar ook 400 mg taurine. Taurine laat het lichaam meer adrenaline en nor-adrenaline opnemen, zegt de theorie. Daardoor gaan spiercellen harder werken, en verdwijnen tegelijkertijd die hormonen uit het bloed. Dat verlaagt de bloeddruk, want adrenaline en nor-adrenaline werken vaatvernauwend. Drink je een blikje Red Bull, dan weegt het positieve effect van de taurine kennelijk zwaarder dan het negatieve effect van de cafeïne. Wat de bloeddruk betreft. tenminste.

De onderzoekers lieten de studenten ook hun hand stoppen in een bak ijskoud water. De studenten moesten zeggen wanneer dat pijn ging doen. Zo bepaalden de onderzoekers de pain threshold in de onderstaande tabel. Wanneer de studenten het niet meer uithielden, mochten ze hun hand uit de bak terugtrekken. Zo maten de onderzoekers de pain tolerance. In de tabel hieronder zie je hoe het drinken van een blikje Red Bull de pijnsensatie bij de studenten onderdrukte.


Red Bull is ook een beetje een pijnstiller


Wat geldt voor Red Bull, geldt waarschijnlijk ook voor al die Red-Bullklonen. Hun samenstelling is afgekeken van die van Red Bull. De ondernemer die Red Bull in de jaren tachtig lanceerde, de Oostenrijker Dietrich Mateschitz, bedacht zijn energiedrankje overigens ook niet helemaal zelf, maar kopieerde eigenlijk een product dat toen al in Thailand op de markt was. Dat heet Krating Daeng. Da's Thais voor - je had het zelf kunnen bedenken - "Rode Stier".

Red Bull verbetert tijdrit (5-5-2009)
Blokken voor examen gaat beter met Red Bull (20-11-2008)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken